Călăraşi: Autorii jafului de la bijuterie, trimişi în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele opt persoane au fost capturate în octombrie 2009, la 3 săptămâni de la comiterea faptei. După zece luni de la jaful comis la o bijuterie din Călăraşi, cei opt inculpaţi au fost trimişi în judecată. Din cele 8 kilograme de aur furate, anchetatorii nu au reuşit să mai recupereze nimic.

Procurorii  Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi au definitivat cercetările în acest dosar complex şi au dispus, la 9 iulie 2010, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a persoanelor care au jefuit magazinul cu podoabe, la 14 septembrie 2009. Anchetatorii au stabilit că Şaban Riza, Nicolae Marius, Iaşar Cetin şi Cristea Cristea, zis „Guluş“, se fac vinovaţi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi tâlhărie.

Gheorghe Bărbat, Leonte Chirian, zis „Seringă“ şi Vasile Tudor Petre, poreclit „Gogomanu“ sunt acuzaţi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi complicitate la tâlhărie. Silviu Gheorghe a fost trimis în judecată pentru asociere la comiterea de infracţiuni, complicitate la tâlhărie şi conducerea pe drumurile publice a unui autoturism, deşi avea suspendat dreptul de a şofa.


Toată prada, vândută cu 56.000 de euro

În timpul anchetei, procurorii au stabilit, în cursul urmăririi penale că cei care au comis, de fapt, jaful, sunt Riza, Nicolae, Cristea şi Cetin, care, în baza unor înţelegeri prealabile cu ceilalţi inculpaţi, au pus la cale jaful. Aceştia au pătruns mascaţi şi înarmaţi în bijuteria, situată pe strada Prel.Bucureşti, de unde, sub ameninţări au reuşit să fugă cu 8 kilograme de aur.

De la locul faptei, inculpaţii au plecat cu un BMW condus de o a cincea persoană. „Jaful s-a soldat cu sustragerea a 8 kilograme de bijuterii care au fost vândute după circa trei zile contra sumei de 56.000 de euro. Această sumă a fost împărţită între inculpaţi. Totodată, a mai reieşit faptul că inculpatul Silviu Gheorghe s-a aflat la volanul autoturismului folosit la săvârşirea faptei“, se precizează în comunicatul emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Surpriza de la locul faptei


În timpul incidentului, atacatorii au avut parte de o supriză pe cinste, care, însă, nu i-a deturnat de la scopul precis de a jefui. Vânzătorul şi administratorul magazinului au încercat să-i oprească, primul fiind rănit. Patronul bijuteriei, a luat din birou o puşcă de vânătoare pe care o deţinea legal, iar după ce i-a somat pe atacatori, a tras în direcţia lor. Chiar dacă doi dintre ei au fost răniţi, jaful a fost dus până la capăt. „Luaţi prin surprindere de această atitudine, autorii jafului s-au retras spre uşa de acces a magazinului“, precizează Parchetul General.


Procurorii mai spun că inculpaţii aveau o disciplină internă, reguli de comportare şi o ierarhie bine stabilită, între aceştia intervenind un consens neechivoc privind scopul asocierii lor. Cât priveşte activitatea infracţională a celorlalţi trei inculpaţi s-a mai stabilit că aceştia au participat atât la organizarea jafului, cât şi la valorificarea produsului infracţiunii, respectiv a celor 8 kg de aur sustras. Cauza a fost trimisă, spre competentă soluţionare, Tribunalului Călăraşi.

Nu s-a recuperat nimic


Poliţiştii şi procurorii au reuşit să dea de urma autorilor la aproape o lună de la comiterea faptei. „ Inculpaţii au fost prinşi pe rând. Niciunul nu este din Călăraşi, toţi au domiciliile în judeţul Constanţa. Au fost capturaţi după investigaţii complexe, iar din paguba de 8 kilograme de aur nu s-a recuperat nimic“, a declarat Cornelia Manea, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi.

Angajatul bijuteriei care în momentul jafului se afla în timpul serviciului a spus că şi acum, la aproape un an, retrăieşte clipele de groază de atunci. „Şi acum visez ce s-a întâmplat. A fost ceva de nedescris. Să te trezeşti cu patru mascaţi peste tine, nu-i aşa uşor. Ancheta îşi urmează cursul firesc şi nu ni s-a părut normal că anchetatorii nu au dat de urma bijuteriilor. Ni s-a spus doar că nu au fost găsite nicăieri“, a spus Gheorghe C.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite