Biblioteca din Bărăgan de 3 milioane de euro va avea 5 etaje. Se reiau lucrările pentru finalizarea construcţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moderna bibliotecă va fi finalizată FOTO Adevărul
Moderna bibliotecă va fi finalizată FOTO Adevărul

construcţieiea mai mare bibliotecă din Bărăgan va avea cinci eraje, deşi de un an lucrările la edificiu au fost sistate. Consilierii judeţene şi-au dat acordul pentru finalizarea construcţiei, o investiţie de peste 3 milioane de euro. Construirea celui de-al cincilea etaj, motiv de dispută pe plan local, a primit undă verde


.“Referitor la Biblioteca Judeţeană, mai précis executarea etajului 5, vreau să vă spun că în perioda următoare urmează licitaţia. Vom pune caietul de sarcini pe SEAP şi vom demara licitaţia. Avem restul de executat în urma procesului verbal, ştim exact ce s-a construit şi ce a mai rămas de făcut”, a spus Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi.

În urma revizuirii documentaţiei iniţiale a rezultat o nouă valoare a Devizului general, respectiv: valoarea totală de 14.476.598 lei (3.245.510 euro), inclusiv TVA, din care lucrări C + M - 11.602.051 lei (2.601.065 euro), inclusiv T.V.A., la cursul info din 11.08.2016 - 4,4605 lei/euro, valoare aprobată prin Hotărârea nr. 111 din 31.08.2016.

De asemenea, s-a stabilit că valoarea maximă totală rest de executat  este de  7.514.623,7 lei, inclusiv T.V.A. (19%). Valoarea contractului de lucrări care va fi supus licitaţiei este de 7.016.667,2 lei, inclusiv cu T.V.A. (19%) , din care lucrări C + M: 4.837.616,56 lei, se arată în proiectul de hotărâre supus aprobării în Consiliul Judeţean. “În consecinţă, consider că este necesară şi oportună adoptarea unui proiect de hotărâre privind aprobarea restului de executat şi a reluării lucrărilor de execuţie a obiectivului de investiţii ”Centrul Judeţean pentru Cultura si Administraţie Publica - Barbu Ştirbei - Biblioteca Judeţeană  Alexandru Odobescu".

Scandal pe etaje

Moderna clădire, care trebuie inaugurată în 2016, este situată în centrul oraşului, în faţa Poştei, şi va deveni cel mai important centru de cultură. Aici va fi deschisă o librărie, dar va exista şi un spaţiu destinat întâlnirii cu scriitorii. Proiectul generos va cuprinde o cafenea literară şi o ceianărie, dar şi o librărie modernă. Proiectată iniţială cu 5 etaje, între timp s-au construit 4, lucrările la bibliotecă au fost sistate la începutul acestui an deoarece CJ a cerut oprirea lucrărilor. Acest lucru a iscat un adevărat scandal pe plan local. Se pare că cel de-al cincilea etaj, aflat în proiect, nu ar mai fi trebuit realizat pentru că, promisiunile unor companii de fast food de a-şi deschide restaurant aici, nu mai pot fi onorate.

Reducerea costurilor de operare

Lucrările  au fost sistate prin Hotărârea nr. 12/27.01.2016, ca urmare a încetării de drept a contractului de lucrări. În etapa următoare sistării, au stabilit stadiul fizic şi au revizuit Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie, elaborată în anul 2012.  „Revizuirea a apărut ca necesară în sensul apariţiei unor noi funcţionalităţi şi reconfigurarea instalaţiilor aferente cu scopul eficientizării investiţiei şi reducerii costurilor de operare şi mentenanţă. A fost reconsiderată funcţionalitatea spaţiilor şi dispunerea lor pe nivele, menţinând capacitatea de depozitare a cărţilor de aproximativ 300.000 de volume”, se arată în proiectul de hotărâre.

Peste 300.000 de cărţi vor fi salvate

Aflat într-un stadiu avansat de degradare, imobilul care a adăpostit în ultimii 20 de ani singura biblioteca din Călăraşi a devenit amintire. Autorităţile au făcut eforturi pentru salvarea celor 310.000 de cărţi: romane, lucrări de specialitate, monitoare oficiale şi ziare. Biblioteca Judeţeană a funcţionat în fostul sediu al cinematografului “Victoria” Noua clădire va fi una modernă, cu o suprafaţă de peste 3.000 de metri pătraţi, de 5 ori mai mult decât fostul sediu care a adăpostit fondul de carte.
 

Ultima etapă a investiţiei

În toamna anului trecut, Vasile Iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi a semnat o nouă hotărâre ce a fost supusă votului consilierilor judeţeni pentru continuarea lucrărilor şi respectarea întocmai a proiectului iniţial. Adică, biblioteca să aibă 5 etaje, investiţia ridicându-se la  14.476.598 lei (3.245.510 euro). „Astfel, construcţia va avea regim de înălţime S+D+P+3E+(4+5)E retras. Aceste lucrări se constituie ca o ultimă etapă de investiţie cu care se finalizează lucrările la Centrul judeţean de cultură si administratie publică “Barbu Ştirbei”.

În cadrul Bibliotecii Judeţene vor fi amenajate funcţiuni adecvate unui Centru judeţean de Cultură si anume: spatii pentru activităţi cultural - artistice cuprinse în săli multifuncţionale, săli de lectură cu acces liber la raft, spaţii pentru cercuri de artă plastică, săli de audiţii muzicale, cercuri de limbi străine, activităţi tehnico-aplicative etc”, se arată în proiectul de hotărâre.

Vă recomandăm şi:

Zece proiecte au primit finanţare pentru Ziua Culturii Naţionale de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

Secretele bibliotecii din Alexandria. Euclid şi Arhimede şi-au legat numele de cel al faimoasei biblioteci, iar distrugerea ei a aruncat Europa în Epoca Întunecată

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite