ANSVSA: 14 focare de pestă porcină şi 99 de cazuri la mistreţi, confirmate în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 346 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 1.185 de focare (dintre care 12 focare în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii de tip A). În alte 4 judeţe există doar cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 462.459 de porci afectaţi de boală şi există 2.068 de cazuri la mistreţi.

Conform DSVSA, în judeţul Călăraşi sunt active14 focare (dintre care 2 focare în exploataţii comerciale) şi 99 de cazuri la mistreţi. La nivel naţional au fost despăgubiţi 10.143 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 259.890.470 de lei.  Înl Călăraşi au fost plătite despăgubiri pentru 325 de exploataţii din cele 326 afectate în valoare de 19.220.010 de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite