VIDEO Un avion IAR 99 de la Boboc a aterizat forţat, din cauza unei defecţiuni în timpul zborului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza aeriană de la Boboc are în dotare aparate IAR 99 Standard
Baza aeriană de la Boboc are în dotare aparate IAR 99 Standard

O aeronavă IAR 99 dublă comandă, din dotarea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, a aterizat forţat vineri, 20 iunie, în jurul orei 11.30, în zona pistei de aterizare-decolare. Manevra a fost necesară după ce motorul aparatului s-a oprit în aer. Pilotul şi copilotul, care efectuau un zbor de antrenament, nu au acuzat probleme de sănătate dar, conform procedurilor standard, sunt evaluaţi medical.

Avionul IAR 99 Standard, cu doi oameni la bord, urma să execute un zbor de antrenament. La manşă era un pilot cu experienţă, de 43 de ani, iar în tandem cu el, un tânăr absolvent al şcolii.

Surse militare spun că la scurt timp după ce avionul a fost ridicat de la sol, motorul s-a oprit brusc. 

Turnul de control le-a comunicat celor din carlinga aparatului că au două opţiuni, fie să se catapulteze, fie, dacă pilotul consideră că poate aduce aparatul în condiţii de siguranţă la sol, să execute această manevră.

Pilotul, fost comandant de excadrilă la Bacău, a ales cea de-a doua variantă, iar aparatul a aterizat la câteva sute de metri de pistă. Cei doi ofiţeri de la bord au ajuns nevătămaţi la sol, iar aparatul va fi supus unei expertize pentru a se vedea starea lui şi ce anume a provocat defecţiunea tehnică apărută în aer.

O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene a ajuns cu o aeronavă de transport la baza aeriană din Buzău, pentru a stabili împrejurărilor producerii evenimentului.

Citeşte şi: VIDEO Spectacol pe cer la mitingul aviatic de la Buzău

IAR-99 a intrat în serviciul Forţelor Aeriene în anul 1988 şi este în dotarea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc.  

Avioanele IAR 99 Standard au fost vedetele mitingului aerian desfăşurat în weekend, pe aerodromul de la Boboc.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite