VIDEO Romii au încins grătare printre morminte, de Paștele Blajinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar si în vremuri de criză, petrecerile rămân la loc de cinste. De Paștele Blajilor, zeci de romi din Buzău au ieșit cu mic cu mare și au umplut cimitirele. Au întins mese bogate printre morminte și mașini străine, au încins grătarele și au petrecut împreună cu morții.

Imediat după slujba religioasă de Sfântul Gheorghe, romii au plecat direct către cimitire. Au întins mesele și au încins grătarele. “Avem miel la grătar, porc, cârnaţi şi mici. Băiatului meu îi plăcea viaţa şi sunt sigur că acum el este cu noi şi se bucură de toate aceste bunătăţi”, spune Ion Barangă.

Cimitirul Sfântul Gheorghe a fost astăzi mai aglomerat decât în orice altă zi din an. Îmbrăcați cu hainele bune, unele mai colorate decât altele, romii și-au luat cu ei și cățel și purcel ca să petreacă printre morminte. De pe mese nu a lipsit nimic, nici chiar sticlele cu băuturi fine, ca să fie cât mai pe placul răposaților. 

“Noi avem tradiţia asta de mulţi ani şi romii din toată sărăcia trebuie să întindă mesele lângă mormintele rudelor moarte. Anul ăsta e mai sărac decât anul trecut şi se cunoaşte şi pe mesele de aici din cimitir, dar să fim noi sănătoşi şi să putem face şi la anul, şi în celălalt an”, spune Nicolae Andronache, bulibașa argintarilor din Buzău.

Romii din Buzău petrec Paștele Blajinilor în lunea de după Duminica Tomii. Sărbătoarea este dedicată celor trecuți în neființă și se spune că în această zi mănâncă din bucate și morții.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite