VIDEO Botezul cailor, obicei străvechi păstrat în satele din Bărăganul buzoian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De sute de ani, pe 6 ianuarie, când creştinii sărbătoresc Boboteaza, în satele din Bărăgan există obiceiul botezării cailor, rar întâlnit prin alte părţi ale ţării.

Pentru tinerii din comuna buzoiană Smeeni, ziua de Bobotează este singurul prilej din an de a se făli cu priceperea în mânuirea hamurilor sau cu frumuseţea armăsarilor. 

Încă de dimineaţă, ei au venit călare la biserică, din toate cătunele comunei Smeeni, pentru a-şi binecuvânta animalele.

După ce preotul a terminat slujba la altar, a ieşit afară ca să sfinţească apa pentru oameni după care, cu mănunchiul de busuioc, a stropit cu agheasmă animalele aduse la poarta bisericii. 

Ţăranii consideră că botezul cailor, tradiţie care se pierde în negura vremii, fereşte animalele de toate relele.

”Caii se botează pentru creşterea lor, pentru a fi buni la muncă, pentru frumuseţe, chiar dacă în ziua de azi au cam dispărut”, spune unul dintre tinerii prezenţi la botezul cailor.

După ce animalele au primit, cuminţi, botezul, a început din nou parada călăreţilor, pe uliţele satului. Creşterea cailor este o tradiţie care se moşteneşte de la o generaţie la alta iar tainele călăritului se deprinde încă din copilărie.

De Bobotează, primesc agheasma toate animalele din gospodărie, atunci când oamenii vin de la biserica şi îşi stropesc locuinţele şi grajdurile. La Smeeni, una din cinci familii deţine cel puţin un cal, animal care este folosit ca mijloc de tracţiune la muncile câmpului. 

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite