Mai mulţi nevăzători din Buzău sunt terorizaţi de infractori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nevăzătorii din Buzău au devenit o categorie extrem de vulnerabilă în faţa răufăcătorilor. La trei luni după ce un profesor de la Liceul pentru deficienţi de vedere a fost jefuit în faţa blocului, un coleg de-al acestuia, tot nevăzător, a fost bătut de un infractor, chiar pe casa scării. Cele două victime se tem că vor fi atacaţi din ce în ce mai des, agresorii mizând pe ideea că victimele nu pot face recunoastere facială.

Primul atac asupra unui nevăzător a fost în luna martie a acestui an. Vasile Carapit, profesor la Liceul pentru deficien'i de vedere, a fost încolţit de trei adolescenţi şi deposedat de borseta în care avea documentele şi suma de 400 de lei. 

Tocmai terminase orele de la şcoala specială şi, în drum spre casă, a trecut prin piaţa agro-alimentară, de unde s-a aprovizionat cu un bidon de apă şi alimente cât să-i încapă într-o sacoşă. 

”Aveam o mână ocupată cu punga şi borseta, iar cu cealaltă ţineam bastonul de nevăzător. Aproape de bloc, am auzit vocile unor copii care mă îndrumau să o iau la dreapta iar eu le-am zis mulţumesc şi că ştiu drumul. Chiar înainte să intru în bloc, am simţit paşii în urma mea apoi m-am trezit că îmi smulge cineva borseta. Am strigat, dar nu era nimeni prin zonă”, a declarat păgubitul.

Profesorul Carapit a scos telefonul din buzunar apoi a sunat la 112. ”Au venit repede poliţişti, jandarmi, au patrulat însă nu i-au găsit pe infractori. Este groaznic că se poate întâmpla aşa ceva, mai ales că nu era târziu, era ora 19, pe un drum principal, Dorobanţi”, a spus Vasile Carapit.

Potrivit acestuia, după voci, atacatorii păreau a fi trei puşti, de cel mult 14, 15 ani. Din păcate, alte semnalmente nu le-a putut oferi poliţiştilor, din cauza handicapului său. Avea în borsetă toate actele de identitate, legitimaţie de handicap, carduri dar şi suma de 400 de lei. 

Scenariul s-a repetat în cursul lunii iunie, tot în cartierul Dorobanţi. De data aceasta, victimă a picat Tiberiu Păun, tot nevăzător, coleg cu Vasile Carapit la Liceul pentru deficienţi de vedere. Venea de la şcoală, după orele de program, iar când a ajuns în dreptul blocului în care locuieşte, bărbatul a fost abordat de un adolescent. 

”Mi-a spus că aici e blocul, i-am răspuns că ştiu şi i-am mulţumit, apoi eu mi-am văzut de drum. Urcam scările şi auzeam paşi în spatele meu, dar credeam că e vreun vecin. La etajul doi, m-a apucat brusc de gât, mi-a dat un pumn în spatele urechii, m-a mai lovit de câteva ori şi a băgat mâna în buzunar, după telefon. Am apucat să-i scot mâna apoi am strigat după ajutor. Când s-au deschis uşile vecinilor, a fugit”, ne-a relatat Tiberiu Păun.

Dacă în primul caz, din martie, identificarea autorilor este încă o mare provocare pentru poliţişti, în al doilea caz s-a reuşit descoperirea rapidă suspectului. Este vorba despre un puşti de etnie rromă, Constantin Orlando Macmac, în vârstă de 15 ani. A fost prins după o săptămână şi este cercetat pentru tentativă de tâlhărie.

Cei doi profesori nevăzători trăiesc cu teama că în orice moment ar putea ajunge din nou victime ale unor astfel de agresiuni. Îi îndeamnă pe poliţişti să ia cât mai repede măsuri de protecţie pentru persoanele cu handicap, ca să nu se înmulţească atacurile asupra celor lipsiţi de apărare. ”Dacă infractorii nu sunt puşi repede la punct, o să vedeţi multe tâlhării şi bătăi asupra nevăzătorilor dar şi a bătrânilor, celor cu handicap locomotor, care nu se pot apăra sau măcar să-şi recunoască agresorii”, spune Vasile Carapit.

Cele două victime le solicită autorităţilor să monteze camere de supraveghere în zonele cu risc şi să sporească numărul patrulelor în cartierele periferice.

Citeşte şi: FOTO Turişti buzoieni, captivi în inundaţiile din Bulgaria

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite