Îngrijorarea profesorilor de informatică angrenaţi în lupta împotriva Covid-19. Răspunsul autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60 de profesori de informatică din judeţul Buzău vin, prin rotaţie, la Direcţia de Sănătate Publică, pentru a prelucra datele statistice despre Covid-19. Unora le este teamă că ar putea deveni vestori ai infecţiilor în condiţiile în care se perindă prin acelaşi spaţiu cu personalul sanitar. Autorităţile spun însă că măsurile de igienă sunt sigure.

Autorităţile buzoiene au apelat la ajutorul profesorilor de informatică la cererea Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, pentru a introduce fişele legate de situaţia Covid-19 din judeţ în baza naţională de date. 

Inspectoratul Şcolar a întocmit rapid un grafic, cu două ture pe zi a câte şase ore. 

Doi informaticieni lucrează pe tură, în biroul care le-a fost alocat în sediul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău. La început şi-au adus laptopurile de acasă, iar de la sfârşitul lunii martie lucrează toţi pe un singur calculator. 

De aici, şi temerile dascălilor că ar putea să contracteze coronavirusul.

”Grav este că acestor informaticieni nu li s-a asigurat o minimă protecţie acolo; nu măşti, nu dezinfectanţi, ei venind până vineri cu laptopurile şi prelungitoare de acasă. Când au întrebat de aceste lucruri au primit răspuns: de ce nu aţi cerut, cereţi şi vi se va da, intrând în mod direct în contact cu doctorii şi alti potenţiali infectati”, este declaraţia unuia dintre profesorii de informatică implicaţi în program.

Acesta susţine că mai simplu ar fi fost ca o persoană să facă scanări la aceste documente, iar ceilalţi să le introducă de acasă, ”astfel s-ar fi evitat punerea pe drumuri a oamenilor”. El mai avertizează că demersul, de altfel necesar în combaterea pandemiei, ar putea deveni o ”bombă biologică” pentru judeţ. 

”Aceşti informaticieni vin din foarte multe localităţi, unii mergând chiar şi 80-90 km, iar dacă unul din ei este infectat având în vedere uşurinţa şi rapiditatea transmiterii coronavirusului şi faptul că, începând de vineri 27.03 se lucrează pe un singur calculator, se va răspândi în toate localităţile de unde vin ei”, spune dascălul.

Autorităţile spun că informaticienii nu au motive de îngrijorare, deoarece sunt respectate toate măsurile de igienă în punctul de lucru. Au la dispoziţie măşti, mănuşi, dezinfectant, iar profesorii din aceeaşi tură păstrează distanţa între ei întrucât lucrează într-o sală de şedinţe. De asemenea, reprezentanţii Prefecturii spun că cei mai mulţi dintre informaticieni şi-au oferit voluntar serviciile.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite