Grădiniţă improvizată într-un centru din Buzău pentru refugiaţii din Ucraina. „Aici copiii sunt atât de fericiţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

Bucurie mare pe chipurile a zeci de copii refugiaţi din Ucraina. Ideea unor educatoare voluntare a prins contur, aşa că într-o pensiune din Buzău, unde sunt găzduiţi ucraineni, a fost amenajată o grădiniţă. Zeci de copii participă în fiecare zi la activităţi, supravegheaţi de cadre didactice voluntare.

În fiecare zi, două educatoare voluntare se ocupă de micii refugiaţi. 

”La început, au fost mai reticente mămicile, până am reuşit să le explicăm ce vrem să facem pentru copilaşi. Surprinzătoare a fost apoi dorinţa de a participa şi a lor, a mămicilor, dar şi de a aduce şi copii mai mari. În primă fază, le-am propus doar prezenţa copiilor de vârstă preşcolară”, declară Cristina Ivan, inspector şcolar IŞJ Buzău.

Copiii care iau parte la activităţi uită, chiar şi numai pentru câteva ore, de războiul care le răvăşeşte viaţa. Atunci când păşesc în spaţiul transformat în grădiniţă reuşesc să zâmbească. poate pentru prima oară în ultimele zile.

Alexandra Kudinova a fugit din Odesa împreună cu cei patru nepoţi şi a venit în oraşul Buzău, unde plănuieşte să rămână până se încheie războiul. Acum, e mulţumită că nepoţeii ei pot să trăiască măcar pentru câteva ore o copilărie fericită.

”Am făcut bine că nu am stat mai mult în Odesa, deoarece copiii nu au apucat să se sperie atât de tare de război. Aici totul este ca la nişte fraţi acasă. Ne pare rău că am lăsat acasă câteva animăluţe, un câine, o pisică şi un papagal”, spune Alexandra Kudinova, din Odesa.

buzau

O altă ucraineancă, Vika, are doi copii şi vine din Nikolaev. De când a ajuns în centrul de cazare din Buzău, şi-a oferit ajutorul şi a participat alături de educatoare la toate activităţile.

„Sunt mulţumită de tot ce primim aici şi nu am cuvinte cum să-mi exprim recunoştinţa. Aici, la grădiniţă, vin şi eu cu copiii mei şi încerc să le ajut cât de mult pot pe doamnele educatoare din România. Copiii sunt atât de fericiţi, încât au şi uitat de problemele de acasă””, spune Vika Midvici, refugiat.

În centrul din Buzău sunt în jur de 20 de copii de diferite vârste, care s-au împrietenit foarte repede. Pentru ei, sala de activităţi educative este deschisă tot timpul.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite