Buzău, un oraș sufocat de rable

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce parcările din Buzău devin din ce în ce mai neîncăpătoare, zeci de rable ocupă domeniul public fără ca autoritățile să poată interveni. Polițiștii locali nu se pot lega de proprietarii lor. Aceștia apucă să își plătească impozitul anual pentru mașinile unele vechi de peste două decenii și astfel fentează legislația locală.

Autoturisme foarte vechi, cu roți lipsă, ruginite și pline de praf zac în aproape toate parcările orașului. Cele mai multe sunt concentrate însă în zona Casei Căsătoriilor, acolo unde rablele au devenit simbolul agenților de asigurare. Nici vizitele polițiștilor și nici chiar șicanele locatarilor nu îi determină pe proprietarii rablelor să elibereze locurile de parcare.

”De vreo doi an și jumătate am mașina parcată aici. Ea e fabricată în 1997 dar s-au răzbunat pe ea cei din zonă. Au fost tăiate cauciucurile de patru ori, a fost atacată cu acid, cu sodă caustică”, spune unul dintre agenții de asigurări.

Nici programul rabla şi nici somaţiile emise de primărie nu reuşesc să-i determine pe proprietarii  de rable să le transporte în alte spaţii private pentru a lăsa un loc liber de parcare. Reprezentanţii primăriei recunosc acest fenomen dar spun că atât timp cât nu se schimbă legislaţia nu au niciun fel de pârghii.

”Mulți dintre acești proprietari și-au plătit impozitul către administrația publică locală și din cauza aceasta nu putem să le considerăm mașini abandonate”, a precizat agentul superior Octavian Dragomir, de la serviciul rutier din cadrul Poliției Locale Buzău.

”E un fenomen ăsta. Neavând oamenii de la bloc unde să le țină, neavând în cap nimic despre programul rabla, ei le lasă acolo. Trebuie să faci dovada faptului că este abandonată, dovada că nu are stăpân, trebuie să faci dovada faptului că este de rea credință, că este radiată. Este un procedeu atât de greoi”, a declarat Fănică Bârlă, viceprimar al municipiului Buzău.

Cel puțin 50 de autoturisme zac în parcări nemișcate de luni și chiar ani, conform numărului de reclamații primite la Poliția Locală în 2011. Numărul rablelor ar putea fi însă mult mai mare, ținând cont de faptul că pe raza județului figurează peste 18.000 de autoturisme înmatriculate înainte de Revoluție.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite