Amenzi de peste 140.000 de lei, după controalele în centrele de ocrotire socială din Buzău

0
Publicat:

Peste o sută de amenzi, în valoare de 148.000 de lei, au fost aplicate în urma controalelor efectuate la centrele de ocrotire socială din județul Buzău. Un cămin de bătrâni din comuna Poșta Câlnău a fost la un pas de închidere, iar alte două centre din satul Haleș au strâns cele mai multe amenzi din partea inspectorilor de la Protecția Consumatorului.

Cu toate acestea, prefectul Daniel Țiclea, care a coordonat verificările, a declarat că nu au fost găsite cazuri de maltratare în rândul beneficiarilor serviciilor sociale din azilele de bătrâni și centrele de copii verificate.

Potrivit autorităților, neregulile constatate sunt legate de unele situații în care anumite alimente erau depozitate necorespunzător, fără a afecta sănătatea consumatorilor, normele ISU nu putea fi îndeplinite, iar în câteva cazuri personalul de îngrijire era insuficient.

Printre altele, prefectul a dat exemplul unui centru social din Poșta Câlnău, unde cei 20 de asistați erau bine îngrijiți, dar azilul nu îndeplinea anumite condiții organizatorice, iar numărul angajaților era redus.

Acesta funcționează ca întreprindere socială atestată de la AJOFM de aproape un an de zile, însă autoritățile din domeniul social au aflat despre existent centrului abia în mai anul acesta. De atunci, au avut loc controale repetate la finalul cărora au fost lăsate măsuri de remediere.

În timpul vizitei de săptămâna trecută s-a constatat că aceste măsuri, lăsate atât de ISU cât și de AJPIS, nu au fost duse la îndeplinire. Deși, aceste abateri au fost destul de grave, îngrijirea bătrânilor este impecabilă motiv pentru care, și de această dată, administratorul privat s-a ales cu sancțiuni și noi măsuri de îndeplinit.

Probleme majore au fost descoperite și în două centre din Haleș. De această dată neregulile vizau depozitarea alimentelor motiv pentru care inspectorii OPC au aplicat amenzi maxime.

Pe lista neregulilor constatate, echipele de control au trecut și reabilitări urgente ce trebuie făcute de exemplu la Centru de zi și de noapte din municipiul Buzău și la CITO Râmnicu Sărat dar și găsirea unor soluții pentru servirea mesei la centrul de la Topliceni unde s-a observat că beneficiarii erau înghesuiți în timp ce luam masa.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite