A fost comemorat primul globe-trotter din România, Dumitru Dan, care a făcut ocolul lumii în opinci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 40 de ani de la moartea primului globe-trotter din România, Dumitru Dan, o delegaţie formată din mai mulţi profesori universitari l-a comemorat pe românul care a intrat în cartea recordurilor. Evenimentul completează proiectul derulat de către Muzeul Judeţean Buzău, în urmă cu doi ani, „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci“.

Evenimentul a debutat la bustul lui Dumitru Dan din Cimitirul Eroilor din Buzău, unde reprezentanţii Muzeului Judeţean, ai Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România şi profesori universitari au vorbit despre personalitatea primului globe-trotter român.

La începutul secolului trecut, Dumitru Dan, student la Paris la Facultatea de geografie, a făcut înconjurul lumii pe jos, parcurgând 100.000 de kilometri in 6 ani, în costum popular şi opinci reuşind să fie deopotrivă şi ambasador al culturii româneşti în străinătate. 

Dumitru Dan a fost singurul supravieţuitor din echipa celor patru studenţi români care au pornit, de la Paris, în expediţia cu o miză de 100.000 de franci.

La evenimentul de comemorare a 40 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Dumitru Dan a fost prezent şi profesorul universitar doctor Silviu Neguţ, unul dintre cei care l-au cunoscut personal pe globe-trotter-ul român şi care a contribuit la recunoaşterea lui în Cartea Recordurilor. 

Silviu Neguţ, profesorul cu origini buzoiene, a donat Muzeului Judeţean o colecţie importantă de documente care i-au aparţinut, dar şi mai multe scrisori pe care cei doi le-au schimbat între anii 1970-1980.

În incinta Muzeului Judeţean din Buzău există o expoziţie dedicată.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite