UPDATE Piedone a anulat evenimentul de lansare a lampioanelor. Organizatorii aşteptau peste 7.000 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lampioane zburătoare FOTO Wikipedia
Lampioane zburătoare FOTO Wikipedia

Lansarea de lampioane din Parcul Copiilor din Sectorul 4 a fost anulată. Cei de la departamentul de organizare de evenimente din sector au hotărât împreună cu primarul Cristian Popescu Piedone să anuleze evenimentul din motive de securitate.

UPDATE 16.32: Lansarea de lampioane din Parcul Copiilor din Sectorul 4 a fost anulată. Cei de la departamentul de organizare de evenimente din sector au hotărât împreună cu primarul Cristian Popescu Piedone să anuleze evenimentul din motive de securitate.

Cristian Jipa, unul dintre organizatori confirmă că evenimentul a fost anulat de către autorităţi. „ În urmă cu 20 de minute am fost sunaţi de directorul Departamentului de Agrement şi Activităţi Culturale Sector 4, care a hotărât să anuleze aprobarea acordată în urmă cu 4 zile pentru acest eveniment.  Decizia a fost luată în urma vizitei la faţa locului a edilului Cristian Popescu Piedone, împreună cu directorul parcului, care au fost  asaltaţi  de persoane cu vârste mult prea înaintate pentru a înţelege că aceste lampioane nu reprezintă un pericol” a explicat pentru Adevărul, Cristian Jipa.

Totodată, Primăria Sectorului 4 a dat un răspuns oficial pentru această anulare. „S-a hotărât să nu se mai ţină acest eveniment din cauza vântului puternic care nu este propice lansării de lampioane. Evenimentul a fost anulat din motive de securitate”, a precizat Cristina Popa,  purtătorul de cuvânt al Primăriei Sector 4.

Cristian Jipa susţine că va fi prezent în parc la ora anunţată însă fără lampioane, în semn de protest faţă de decizia luată. „ Sper să găsim un alt loc, însă diseară vom fi prezenţi în parc si probabil vom aprinde brichetele în loc de lampioane. Cu toate că deja i-am informat pe cei aproape 10.000 mii de oameni care şi-au anunţat prezenţa la eveniment de anularea sa, foarte mulţi au spus că vor susţine cauza şi vor veni în parc”.

Pe pagina de Facebook a evenimentul au apărut deja zeci de reacţii de nemulţumire.

Ideea de a întâmpina noul anotimp prin lansarea lampioanelor chinezeşti din orez aparţine studenţilor Facultăţii de Management din cadrul Academiei de Studii Economice.

„La manifestare sunt invitaţi să participe toţi bucureştenii care doresc, la rândul lor, să lanseze spre cer lampioane şi, odată cu ele, simbolic, să transmită un gând bun cuiva drag sau să-şi pună o dorinţă", se arată în comunicatul de presă de pe site-ul Primăriei Sector 4.

Povestea lampioanelor

Lampioanele zburătoare provin din China şi au fost inventate în urmă cu 2.000 de ani de Zhuge Liang (n.r. Dinastia Shu-Han), matematician, dar şi un foarte bun strateg militar. Aceste lampioane erau folostie în scop militar ca mijloc de semnalizare.

Mijloacele de semnalizare erau făcute din hârtie de orez aşezată pe un schelet de bambus, iar în mijloc era pusă o lumânare ca mijloc de propulsie.

Chinezii foloseau cu măestrie aceste semnalizatorae în vreme de război, însă de-a lungul istoriei ele au căpătat o valoare simbolică reprezentând expresia speranţei şi a urărilor de bine. În zilele noastre, lampioanele sunt folosite mai ales la festivaluri.

Atunci când se sărbătoreşte trecerea în noul an, chinezii respectă cu sfinţenie tradiţia, astfel că  sunt zile atribuite fiecărui eveniment în parte, iar în ultima zi are loc „Festivalul Lampioanelor”, unde sunt lansate milioane de obiecte colorate din hârtie cu scopul de a aduce noroc în noul an şi de a se izgoni duhurile rele.

Lampioanele au devenit din ce în ce mai populare în lumea întreagă după sucesul înregistrat în anul 2010 a filmului animat „Tangled ” produs de celebra companie „Disney”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite