Şeful Institutului de Seismologie Aplicată: „Specialiştii japonezi ştiau că urmează un cutremur puternic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful Institutului de Seismologie Aplicată, Victorin Toader a declarat  pentru „Adevărul de Seară” că din zona Japoniei au fost recepționate mai multe cutremure începând de pe data de 9 martie.El a precizat că seismul din Japonia  nu va avea efecte și asupra României deși în această lună s-au înregistrat mai multe cutremure de intensitate mică.

„Japonia a fost activă în această perioadă de timp și s-au recepționat mai multe cutremure  de 5,2 și până la 6,2 grade pe scara Richter începând cu data de 9 martie, iar pentru  specialiști nu ar trebui să fie o surpriză cutremurul de astăzi“, a declarat  șeful Institutului de Seismologie Aplicată, Victorin Toader.

El a precizat că Vrancea nu este afectată de acest seism cu toate că și în România de la începutul acestei luni au fost semnalate mai multe cutremure de mică intensitate. „Luna martie a fost una activă din acest punct de vedere. De exemplu, în România au fost pe 1 și 2 martie câte două cutremure, iar pe 6 martie au fost trei, dar care nu au depășit 2,5 grade Richter“, a afirmat Toader.

El a explicat că un cutremur de 8 grade este periculos în funcție de cum se produce, dar a exclus încă o dată ca efectele cutremurului din Japonia să ajungă în România. „În funcție de cum comunică plăcile tectonice, efectul scade, iar zona Vrancei are particularitatea ei“.

Toader a adăugat că este în Marea Neagră nu se pot produce valuri tsunami de intensitatea celor înregistrate în ultimii ani.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite