Sărmăluţe şi românce drăguţe la Shanghai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pavilionul românesc în formă de măr i-a fermecat pe chinezi. Jurnalista Mihaela Crăciun de la TVR Internaţional a povestit pentru “Adevărul de Seară” ce impresie produce pavilionul românesc în cadrul Expoziţiei Mondiale Shanghai 2010.

“Pavilionul românesc este unul dintre cele mai atrăgătoare!”, îşi începe jurnalista, entuziasmată, relatarea. “În primul rând cucereşte prin forma sa sferică, perfectă, ca şi prin mesajul pe care îl transmite, acela de vitalitate şi regenerare. Atrăgător prin luminozitate şi calm, ziua, noaptea te atrage prin faptul că îşi schimbă culorile, ca şi cum ţi-ar vorbi”, spune Mihaela Crăciun.

Perfect integrat în tematica ecologică a expoziţiei, “Better life, better city” (trad. “O viaţă mai bună, un oraş mai bun”), “mărul” românesc reprezintă perfect specificul naţional, prin programele sale artistice care se desfăşoară non-stop.

Pavilioanele expoziţionale se desfăşoară pe o suprafaţă de 5,28 kilomeri, pe ambele maluri ale Fluviului Yangtze, iar decorul aminteşte de scenariile SF. Cel mai mare pavilion este cel al Chinei, de 61 metri înălţime. Al nostrum se află la o distanţă de aproximativ trei kilometri de mers pe jos, în zona C, în sectorul rezervat ţărilor europene.

Fascinaţi de bătăliile din filmele istorice

La inaugurarea care a avut loc la 1 mai 2010, au cântat Fanfara Şavale şi Ansamblul Crişana. Zi de zi, o mulţime de vizitatori sunt atraşi de bucătăria românească, unde bunătăţile sunt preparate de patru români şi mult mai mulţi chinezi.

“Extrem de pricepuţi, chinezii de la Restaurantul Maria, care se află în incinta pavilionului, s-au adaptat excelent bucătăriei tradiţionale româneşti. Aşa că, ţuica şi sărmăluţele cu mămăliguţă sunt foarte apreciate. Ca şi frumuseţea fetelor care execută cele mai renumite dansuri populare româneşti”, precizează Mihaela Crăciun.

Un alt element de mare atracţie pentru chinezi sunt filmele istorice, mai ales Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul, prin scenele de bătălie.

Căluşarii şi Fanfara 10 Prăjini, ambasadori

Peste 70 de milioane de vizitatori sunt aşteptaţi la Expoziţia Mondială de la Shanghai, ediţia a 41-a, care şi-a deschis porţile la data de 30 aprilie 2010, urmând să se închidă la sfârşitul lunii octombrie. Mascota expoziţiei se numeşte Haibo şi semnifică, în folclorul chinezesc, comoara celor patru porţi ale lumii. La expoziţie sunt prezente peste 200 de ţări, dintre care 40 sunt reprezentate în pavilioane proprii.

Una dintre ţările cu pavilion naţional propriu este şi România care se promovează inspirat, mizând pe valorile culturale mai mult decât pe cele materiale. La Ziua României, de la data de 29 iulie, printre cei îşi vor da concursul vor fi Orchestra Naţională Radio, Fanfara 10 Prăjini, Căluşarii Slatinei, Grupul Iza, Trupa Amadeus, Corul de Copii Radio, Romanian Brass Orchestra, Damian Drăghici, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Grigore Leşe şi mulţi alţii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite