Şantierul-groapă, „complex imobiliar” pentru boschetari (GALERIE FOTO)
0Între blocurile din zona Bulevardului Obregia şi Aleea Terasei se cască o imensă groapă împrejmuită sporadic cu gard de fier. Aici ar fi trebuit să se ridice un complex de blocuri, dar, de mai bine de un an, printre buruieni şi gunoaie, şi-au găsit adăpost boschetarii Berceniului.
O hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, luată pe finalul de mandat al fostului primar Adriean Videanu a transformat aproximativ 3.000 mp de parc din zona Bulevardului Obregia într-un şantier interminabil. Protestele şi nemulţumirile locatarilor blocurilor din jurul parcului, de unde au fost tăiaţi 41 de arbori în martie 2009 au fost inutile pentru ambiţia proprietarului terenului, Shenhav Zeev, de a începe construcţia a trei blocuri cu parcări subterane. Potrivit panoului care încă se găseşte pe şantier, firma lui, SC ISROM GRUP CONSTRUCT SRL promitea apartamente „doar cu buletinul”.
GALERIE FOTO: De la parc, la şantier abandonat
Locatarii s-au trezit cu un teren împrejmuit cu garduri înalte, în locul parcului şi al aleii care-l traversa. „Acum s-a aglomerat foarte tare strada Mladinovici, cei care au maşini trebuie să ocolească foarte mult ca să iasă în bulevard”, se plânge Octavian Stoia, locatar al unui bloc din Aleea Terasei.
Mai mult chiar, gardurile şantierului au „muşcat” mereu din parcările oamenilor şi din aleile de lângă. „Am făcut sesizări peste sesizări, ne-a ameninţat că o să ne fac tunel pe sub pământ să trecem ca şobolanii”, îşi aminteşte Cornel Costea, un alt locuitor din zonă.
Ghetou între blocuri
După săparea gropilor pentru fundaţiile blocurilor, lucrările au îngheţat, iar spaţiul a devenit o groapă de gunoi, în hăurile de după gardurile de fier găsindu-şi adăpost oamenii străzii. Şi-au încropit adevărate „gospodării”, cu canapele, scaune, mese aruncate acolo şi gratare împrovizate din cărămizi. În interiorul şantierului sunt abandonate fire şi tablouri electrice devastate. „Mai duc la fier vechi câte o bucată de gard, după care se întorc cu mâncare şi fac grătare şi fripturi aci”, spune Octavian Stoia. Locatarii se plâng că spaţiul reprezintă un pericol atât pentru copii, cât şi pentru autoturismele lor parcate în buza şantierului.
Încă un dezvoltator, acelaşi şantier
În prezent, spaţiul este preluat de un alt dezvoltator imobiliar, firma Adama, care ar urma să finalizeze proiectele începute. „Firma Adama care a preluat recent amplasamentul respectiv, unde au fost efectuate lucrări tehnico-edilitare aferente devierii unor reţele subterane, autorizate de către Primăria Municipiului Bucureşti, a fost somată să ia de urgenţă măsurile care se impun pentru evitarea procedurii unor incidente de circulaţie, atât pietonală cât şi auto, dar şi pentru păstrarea curăţeniei, atât pe şantier dar şi în zonele adiacente“, arată reprezentanţii Primăriei Sectorului 4, în răspunsul adresat redacţiei „Adevărul de seară”.