Omul care fotografiază Bucureştiul de 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Bîrsan, preşedintele Asociaţiei „Bucureştiul meu drag“, îi provoacă pe amatorii de fotografie să completeze arhiva Centrului de Memorie VizualăImaginile color sau alb-negru vor fi trimise pe adresa andrei@orasul.ro. În prima etapă sunt adunate fotografii vechi de trei ani cu oraşul de pe Dâmboviţa.

Andrei Bîrsan consideră că orice bibliotecă ar trebui să aibă un astfel de centru, care să conserve imaginea oraşului, aşa că înfiinţarea Centrului online de Memorie Vizuală este binevenită, mai ales că Bucureştiul este într-o continuă schimbare.

„Centru de Memorie Vizuală a Bucureştiului va fi un instrument de lucru şi de documentare, din el vom extrage monografii foto ale oraşului şi ciclul Bucureştiul fotogenic - ghid de iubit Bucureştiul“, scrie preşedintele asociaţiei pe site-ul orasul.ro.

Casă dispurătă pe strada Cireşului Foto: Andrei Bîrsan

Pe pagina electronică a asociaţiei, cei care iubesc Bucureştiul au început să trimită primele fotografii. „Vom încheia contracte cu cei care ne transmit fotografiile lor şi va exista de asemenea şi un filtru, adică vom selecta imaginile din punct de vedere tehnic, vizual şi conceptual“, a explicat Andrei Bîrsan.

Instrument pentru memorie

Teama de a uita Bucureştiul l-a făcut pe Andrei Bîrsan să se gândească serios cum să salveze imaginile unui oraş distrus sau dispărut. „Sunt bucureştean şi fotografiez Bucureştiul de 30 de ani. În toţi aceşti ani am surprins oraşul cu bune şi cu rele, cu evoluţia sau involuţia lui. Înainte de 1989 mi-a fost confiscat aparatul de fotografiat de câteva ori, de fiecare dată am pierdut filmul, iar odată aparatul cu totul. Am păţit-o când au demolat Biserica Sfânta Vineri şi când fotografiam Casa Poporului.

image
image

Şi acum sunt oameni reticenţi care spun nu aveţi voie să fotografiaţi aici”, a povestit el. Conservarea fotografiilor va începe cu o selecţie din arhiva asociaţiei (pe www.orasul.ro sunt postate deja peste 85.000 de fotografii), din arhivele personale şi de la colaboratori. Pe viitor, fotografiile vor putea fi folosite după ce se plăteşte o taxă, însă membrii asociaţiei nu s-au gândit deocamdată ce taxă să impună.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite