FOTOGALERIE Cathedral Plaza a pierdut la CEDO. ARCB aşteaptă o decizie a Justiţiei din România pentru dezasamblarea clădirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti (ARCB) salută printr-un comunicat de presă decizia CEDO prin care au fost respinse acţiunile dezvoltatorului Cathedral Plaza, Millennium Building Development SRL, împotriva satului român.

„Acum, după ce și această încercare a Millenium Building Development a fost zădărnicită, aşteptăm cu încredere o decizie a Justiţiei din România prin care să se dispună dezasamblarea acestei clădiri ilegale şi periculoase din vecinătatea Catedralei Sf. Iosif,  justiţia fiind eliberată de presiunea artificială pusă pe umerii ei şi ai autorităţilor statului român de interesele beneficiarului”, a declarat Gabriel Popa, secretar al ARCB.

În luna ianuarie a acestui an, dezvoltatorul Cathedral Plaza a formulat plângeri împotriva statului român la CEDO, invocând încălcarea dreptului de proprietate şi a dreptului la un proces echitabil.

image

CLICK pe imagini pentru a vedea mai multe fotografii cu controversata clădire!

Potrivit ARCB, decizia CEDO din 10 aprilie are două părți. În prima parte, Curtea Europeană, asemenea instanţelor interne, a considerat că hotărârea Senatului României nr. 5/2007 nu a adus atingere dreptului la respectarea bunurilor Millennium Building Development SRL şi, în consecinţă, Cathedral Plaza nu se află sub protecţia articolului 6 al Convenţiei Drepturilor Omului.

Prin hotărârea amintită, Senatul României a validat raportul Comisiei de anchetă prin care acesta cerea Guvernului sesizarea Parchetului pentru cercetarea infracţiunilor săvârşite la avizarea şi autorizarea construcţiei Cathedral Plaza şi exproprierea ei pentru protejarea Catedralei Sf. Iosif.

În a doua parte, în care Millennium Building Development SRL contesta decizia Curţii de Apel Suceava, CEDO a respins plângerea ca fiind tardivă. Potrivit ARCB, prin decizia irevocabilă nr. 1.989 din 3 noiembrie 2010 a Curţii de Apel Suceava autorizaţia de construire a Cathedral Plaza a fost declarată în mod irevocabil ilegală, pentru că dezvoltatorul  nu a avut acordul notarial al ARCB, n-a făcut expertiza Catedralei înainte de începerea lucrărilor, s-a adresat unei autorităţi necompetente ş.a.

“Prin respingerea de către CEDO a plângerilor dezvoltatorului Cathedral Plaza nu mai există nicio posibilitate ca hotărârile judecătoreşti favorabile ARCB să fie schimbate şi nici ca statul român să aibă vreo obligaţie faţă de beneficiarul clădirii ilegale Cathedral Plaza”, se arată în comunicat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite