FOTO Bucureştenii au călătorit prin toată Europa cu metroul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţia Piaţa Unirii 1 s-a numit Danemarca FOTO Marian Iliescu
Staţia Piaţa Unirii 1 s-a numit Danemarca FOTO Marian Iliescu

Astăzi, de Ziua Europei, 21 de staţii de metrou din Capitală au fost decorate de sărbătoare, în timp ce reprezentanţi ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE) i-au întâmpinat cu muzică tradiţională şi baloane pe bucureştenii care au decis să circule cu metroul. Cei mai încântaţi au fost copiii care s-au bucurat că pot ajunge dintr-un stat în altul cu ajutorul metroului.

Timp de trei ore, în intervalul 16.00 – 19.00, bucureştenii care au ales să circule cu metroul au fost întâmpinaţi în 21 de staţii de către reprezentanţi ai ambasadelor şi institutelor culturale ale statelor membre UE şi ai altor instituţii, cu informaţii despre cultura şi tradiţiile ţărilor respective. În timp ce unii călători păreau interesaţi de filmuleţele proiectate pe ecranele amplasate în staţii, alţii nici măcar nu ştiau ce se petrece sau ce este Ziua Europei.

„Bine aţi venit în Danemarca!“

Una dintre principalele atracţii a fost staţia de metrou Piaţa Unirii 1, acolo unde călătorii au ajuns în Danemarca, aşa cum s-a numit timp de patru ore staţia din centrul Capitalei. Cei mai încântaţi au fost micuţii, care s-au bucurat că pot ajunge dintr-o ţară în alta în doar câteva minute, cu ajutorul metroului. 

europa metrou
„Cel mai mult îmi place că pot să călătoresc cu metroul prin Europa. Am plecat din Suedia (Piaţa Romană 1) şi am ajuns direct în Danemarca (Piaţa Unirii 1)“, povesteşte o fetiţă în vârstă de zece ani.
europa metrou

În timp ce unii au părut încântaţi de Ziua Europei, alţii nici măcar nu ştiau ce se petrece şi de ce răsună muzică în staţiile de metrou din Capitală. „Am auzit muzică aici şi nu ştiam ce este, am venit să văd. Am crezut că e vreun concert de-al nostru“, a spus un pensionar aflat în staţia Piaţa Victoriei.

europa metrou

Ziua Europei – 9 mai

La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. La Paris, în acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.

Ministrul francez a propus atunci crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare.

În 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite