EXCLUSIV Medicul lui Pesamosca de la Spitalul Floreasca: „Când era lucid, vorbea despre foştii elevi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful secției de Terapie Intensivă de la Floreasca, conf. dr. Ioana Grințescu, unde a fost internat profesorul Alexandru Pesamosca în urmă cu aproape trei luni, înainte să fie transferat la Budimex, spunea despre el că starea sa era foarte fragilă. Atunci când era conştient, chirurgul povestea despre trecutul său ca profesor şi îşi amintea cu plăcere de foştii elevi.

„Starea pacientului este stabilă, însă este sedat și ținut în perfuzii. Povestește aproape tot timpul, dar sunt amintiri numai de el știute. Vorbeşte mult despre foştii elevii, dar sunt şi zile în care cuvintele lui nu au sens“, a declarat șeful secției de Terapie Intensivă de la Floreasca, conf. dr. Ioana Grințescu.

Profesorul nu a pus niciun preț pe câștigurile de care ar fi putut beneficia de pe urma pacienților și a preferat să locuiască în spital toată viața: la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ și în ultimii peste zece ani într-o cămăruță de la Spitalul „Marie Curie (fostul Budimex), înconjurat de cărți, icoane, desene făcute de copii și scrisori de la pacienți.

Cunoscuții săi spun că profesorul Pesamosca a primit o lovitură grea atunci când doi dintre fii săi, dintre care unul medic, au murit din cauza unor boli grave, însă mai are două fiice care îl vizitează acum la spital.

Discipolii săi, medici renumiți

Chirurgul Alexandru Pesamosca a operat aproape 50.000 de copiii și i-a învățat pe tinerii studenți să mânuiască bisturiu. Foștii săi elevi vorbesc frumos, dar cuvintele onorabile sunt cutremurătoare pentru singuraticul medic care a iubit mai presus de orice meseria de salva oameni.

„Sunt părinți care vin la spitalul nostru și care au fost salvați de profesorul Pesamosca. Își amintesc cu drag de medicul jovial și de la care aveai ce învăța“, a declarat, ieri, Ioan Fodor, medic primar ortopedie- pediatrică de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“. A învățat meserie de la Alexandru Pesamosca și s-a simțit molipsit de devotamentul acestuia pentru pacienți.

„L-am cunoscut din timpul studenției și am făcut parte ca medic rezident din echipa sa. Mai mult de jumătate din chirurgii și ortopezii din România au învățat meserie de la profesorul Pesamosca. Sacrificiul său a fost de mare preț și nu cred că a fost uitat nici de foștii elevi și nici de colegi“, a declarat și prof dr. Gheorghe, șeful secției de ortopedie pediatrică de la „Marie Curie“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite