„Cuibuşoarele de nebunii“ ale Bucureştiului de altădată: apartamentul în care Nichita Stănescu s-a iubit cu Dora şi palatul plăcerilor al Miţei Biciclista

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nichita Stănescu şi Dora, ultima mare iubire a poetului FOTO Arhive
Nichita Stănescu şi Dora, ultima mare iubire a poetului FOTO Arhive

O mulţime de clădiri emblematice ale Bucureştiului au căzut pradă nepăsării autorităţilor şi au fost distruse odată cu trecerea timpul. Cu toate acestea, în Capitală mai există câteva imobile ce păstrează o istorie impresionantă, între pereţii cărora s-au scris poveşti de amor zguduitoare.

Nichita Stănescu a iubit de mai multe ori de-a lungul timpului, însă marea şi ultima lui dragoste a fost superba Dora, pe atunci o tânără încântătoare şi foarte isteaţă. 

Nichita a întâlnit-o pe Dora prima oară chiar în apartamentul pe care poetul îl avea într-un bloc din Piaţa Amzei. Într-o dimineaţă liniştită, în care Nichita Stănească îşi aştepta prietenii alături de care citea poezii, în faţa uşii de lemn a apartamentului său a apărut o superbă tânără pe care n-o mai văzusese niciodată până atunci.

„Nichita s-a oprit o secundă, era transfigurat. A spus atât: «A mea»“, povestea Traian Coşovei - prezent şi el în grupul din faţa uşii lui Nichita - despre momentul în care poetul o zărise prima dată pe superba Dora.

traian cosovei

Nichita Stănescu alături de Dora şi alţi trei prieteni FOTO Traian Coşovei

După câteva zile de la prima întâlnire, Dora – rugată de Nichită să-l viziteze din nou – a decis să-i facă pe plac poetului. Din acel moment, cei doi au fost de nedespărţit, iar dragostea dintre ei s-a consumat chiar în micuţul aparatament din Piaţa Amzei. Prietenii poetului povestesc că apartamentul lui Nichita era unul special: în aer plutea permanent o atmosferă de sărbătoare, pereţii erau plini cu poezii scrise de cei care veneau în vizită, iar fumul de ţigară se împleteac cu versurile recitate de marele Nichita. 

Casa Miţei Biciclista, palatul sexului din vechiul Bucureşti

Miţa Biciclista, pe numele său real Maria Mihăilescu, s-a născut în anul 1885 la Diţeşti. Despre ea se spune că era o femeie atipică pentru Bucureştiul de atunci, fiind cunoscută şi ca prima femeie din Capitală care a avut curajul să meargă pe bicicletă, pe atunci un gest extrem de controversat. Era o femeie foarte frumoasă, care le sucea minţile bărbaţilor cu bani imediat. De cele mai multe ori ieşea la vânătoare de „domni înstăriţi“, iar bărbaţii vremii, dispuşi să plătească scump pentru clipe de plăcere alături de frumoasa Miţa, îi cădeau imediat în plasă. 

„Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi”, povesteşte istoricul Neagu Djuvara, în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”. Miţa Biciclista avea o avere demnă de invidiat pentru acea vreme: o trăsură, o maşină coupe şi câţiva servitori din Polonia. De cele mai multe ori alegea să mănânce la Athenee Palace şi s-şi aranjeze podoaba capilară la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei. 

image

Pe la jumătatea anilor '40 decide să se căsătorească cu generalul Alexandru Dimitrescu. Atunci începe să aibă şi probleme financiare, fiind nevoită să închirireze câteva camere din superba casă în care locuia. Deşi problemele financiare erau din ce în ce mai pronunţate, Miţa încerca să pozeze într-o femeie avută, cel puţin când ieşea pe stradă. Despre superba casă în care locuia se spune că era un adevărat palat al plăcerilor interzise şi că, de multe ori, era vizitată de bărbaţi foarte importanţi şi influenţi ai vremii. 

Palatul Cantacuzino, locul în care Maruca s-a iubit cu Enescu

În trecut, familia Cantacuzino era foarte mare, rafinată şi extrem de bogată, după cum precizează istoricul Dan Falcan. Acesta spune că în posesia familiei au fost, de-a lungul vremii, zeci de mii de hectare de teren, o mulţime de moşii şi nenumărate obiecte preţioase, de la bijuterii şi până la obiecte de mobilier şi accesorii foarte scumpe.

Gheorghe Grigore Cantacuzino este cel care a construit şi Palatul Cantacuzino aflat în mijlocul Bucureştiului. Acesta avea o avere impresionantă şi era cunoscut ca fiind unul dintre cei mai influenţi oameni ai vremii. „Era numit Nababul şi avea nu mai puţin de 99 de moşii. Desigur, familia Cantacuzino avea ramificaţii în toată lumea“, povesteşte istoricul. Din acest motiv este şi foarte greu de făcut un bilanţ al întregii averi.

palatul cantacuzino

Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei este, cu siguranţă, una dintre clădirile cele mai frumoase ale Bucureştiului. Superbul palat a fost construit la ordinul lui Gheorghe Grigore Cantacuzino. În momentul în care „bijuteria“ şi-a deschis oficial porţile, la inaugurare au participat sute de invitaţi bogaţi ai vremii. Palatul a ajuns în posesia Marucăi Cantacuzino, cea care ulterior s-a căsătorit cu George Enescu.

De fapt, Maruca s-a îndrăgostit de Enescu în timp ce era căsătorită şi a avut o relaţie cu acesta foarte serioasă. În cele din urmă soţul ei a murit într-un accident de maşină şi în loc să se apropie de George Enescu şi mai mult se spune că s-a îndrăgostit de filosoful Nae Ionescu. A avut o relaţie cu filosoful ani buni, până când bărbatul o părăseşte şi ea intră într-o depresie puternică. În tot acest timp, Enescu îi stă alături şi încearcă s-o facă să treacă peste suferinţa pe care i-a pricinuit-o Nae Ionescu.

După moartea lui Enescu, superbul palat de pe Calea Victoriei a început să găzduiască un mezeu dedicat marelui muzician român, ajungând în posesia statului. 

BucureștiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite