Cresc preţurile apartamentelor vechi din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat de un portal de imobiliare arată creșteri de preț pe toată linia într-un interval de 30 de zile la garsoniere, apartamente de două și trei camere, în Bucureşti.

În cazul garsonierelor, raportul anunturiparticulari.ro arată prima variație pozitivă pe interval de un an de la începutul crizei și până în prezent, prețul mediu pentru o astfel de unitate fiind acum mai mare decât în octombrie 2011. Excepție de la tendință o fac apartamentele de patru camere pentru care proprietarii au solicitat un preț mai mic cu 2% în luna octombrie. O explicație în acest sens este însă numărul mai mic de oferte înregistrat lunar pe acest segment.

Luna care tocmai se încheie mai atinge un record: în octombrie, s-a consemnat cel mai mare număr de oferte pentru această perioadă a anului din 2009 încoace, nivelul fiind similar lunii septembrie 2012.

Evoluția prețurilor

Dacă în anii anteriori luna octombrie era una a stagnării sau a scăderii comparativ cu luna anterioară, anul 2012 nu se înscrie în această tendință. Față de luna septembrie 2012, aprecierile de preț pornesc de la 600 euro, în cazul apartamentelor de două camere, și trec de 3.000 euro, în cazul unităților de trei camere.

Prețul mediu solicitat de proprietari pentru o garsonieră în București a crescut în octombrie pentru prima oară din 2008 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, depășind pragul de 36.760 euro. Dacă variația pe un interval de 12 luni este de +1%, echivalentul a aproape 200 euro, în comparație cu luna septembrie 2012, observăm o creștere de 6,5%, respectiv peste 2.200 euro.

O ușoară creștere de la o lună la alta se înregistrează și în cazul apartamentelor de două camere. Dacă în septembrie 2012 prețul mediu solicitat de proprietari ajungea la 55.150 euro, în octombrie, a ajuns la 55.740 euro, în creștere cu 1%. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, statisticile înregistrează o depreciere de 4%, de la aproximativ 58.200 euro.

Apartamentele de trei camere se înscriu și ele într-un trend de creștere de la o lună la alta, variația de preț fiind una notabilă: 4%  pe un interval de 30 de zile, din septembrie în octombrie 2012, echivalentul a peste 3.200 euro. Prețul mediu solicitat de proprietarii apartamentelor de trei camere trece în octombrie de pragul de 78.000 euro, dar este cu 3% mai mic față de aceeași lună a anului trecut, când un apartament era în medie valorificat de proprietarii lui la peste 80.200 euro.

Singurele tipuri de unități la care s-au consemnat scăderi au fost apartamentele de patru camere. Prețul mediu pentru o astfel de unitate în București a ajuns în octombrie la aproximativ 94.500 euro, cu 2% mai puțin comparativ cu luna septembrie a acestui an, când proprietarii solicitau în medie 96.500 euro. Raportat la un interval de 12 luni, se observă o variație de preț de -6%, de la 100.900 euro, după cum arată raportul portalului anunturiparticulari.ro.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite