Barbu Văcărescu, bulevardul zgârie-nori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, artera din nordul Capitalei a devenit un „Champs Élysée" al înăţimilor. Anul viitor va fi inaugurată pe bulvardul Barbu Văcărescu cea mai înaltă clădire din Bucureşti ce va avea 137 de metri şi 36 de etaje.

Turnurile „Nusco", „Oracle" sau „Lake View" deschid şirul zgârie-norilor de pe bulevardul Barbu Văcărescu, fiind toate cuiburi de bancheri şi corporaţii cu prestigiu mondial.

Printre noile turnuri-vedetă ale Capitalei se află şi „Sky Tower", aflat în construcţie în acest moment şi care, cu cele 36 de etaje ale sale, va fi cea mai înaltă clădire a Bucureştiului.

Construcţia de 137 de metri va doborî recordul înălţimilor din Capitală, ce aparţinea turnului BRD din Piaţa Victoriei, ce are înălţimea de 110 metri, cu 25 de etaje. „În acest moment se pare că va fi cea mai înaltă construcţie din Bucureşti", confirmă arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Locul 52 în lume

Potrivit unei analize realizate la începutul acestui an de organizaţia nonguvernamentală din Statele Unite ale Americii „Council on Tall Buildings and Urban Habitat" (CTBUH) clădirea ce se construieşte pe bulevardul Barbu Văcărescu din Capitală se află pe locul 52 într-un top al celor mai înalţi zgârie-nori ai lumii aflaţi în construcţie.

Clădirea va fi finalizată, potrivit dezvoltatorului „Raiffeisen Evolution", în 2012. Turnul „Nusco", de la intersecţia străzilor Barbu Văcărescu şi Şoseaua Pipera, deţinut de grupul italian Nusco, are 19 etaje. De asemenea, anul acesta a intrat „pe piaţă" şi „Lake View", ce are 14 etaje.

Traficul, principala problemă

Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale susţin că dezvoltarea unor astfel de zone de birouri va intensifica traficul în oraş, dinpre cartierele de locuinţe şi invers. „Se creează un flux de maşini dintr-o parte într-alta a oraşului. Zonele de birouri şi locuinţe ar trebui să fie mixte, pentru a evita aceste migraţii.

Barbu Văcărescu nu este o stradă care să suporte mare trafic. E clar că Bucureştiul are nevoie să se dezvolte, dar nu în zonele supraaglomerate", a explicat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul".

Acest fapt este confirmat şi de arhitectul-şef Pătraşcu. „La Paris, spre exemplu, un cartier este ocupat atât de locuinţe, cât şi spaţii de birouri", a spus acesta.

Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei menţionează faptul că izolarea clădirilor „office" duce la intensificarea traficului. „Automat, cu cât sunt mai multe birouri, cu atât se înregistrează un trafic mai intens. De aceea se găsesc soluţii, precum Pasajul Pipera, care se construieşte acum în zonă", a precizat, subinspectorul Andrei Codău, de la Brigada Rutieră a Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite