Telecabină nouă spre vârful Tâmpa și restaurant panoramic în vârf de munte. Când vor fi gata

0
Publicat:

Ana Hotels, firma lui George Copos care gestionează transportul pe cablu la Brașov, promite că peste un an vom avea o telecabină nouă spre Vârful Tâmpa și un restaurant renovat.

Telecabină nouă și restaurant renovat pe Vârful Tâmpa FOTO Ioan Buciumar
Telecabină nouă și restaurant renovat pe Vârful Tâmpa FOTO Ioan Buciumar

În august 1970, Brașovul se mândrea cu o realizare important. O firmă italiană instala o telecabină care făcea legătura între Aleea de sub Tâmpa și vârful muntelui. Până atunci, oricine ar fi dorit să ajung pe Vârful Tâmpa, la o altitudine de 960 de metri, trebuia să urmeze una dintre cărările care pot fi parcurse în aproximativ 45 de minute – o oră.

Cu telecabina se ajungea mult mai repede, în doar câteva minute, și cu un efort minim. Este adevărat că nu te mai bucurai de urcarea muntelui, dar, mai ales pentru cei care nu aveau suficient timp, era o variantă la îndemână să se bucure de o priveliște unică dintr-un oraș mare al României.

La aproape 54 de ani de la inaugurare, telecabina va fi înlocuită. Ioan Rufa, directorul Ana Teleferic, firma lui George Copos care deține mai multe mijloace de transport pe cablu la Brașov și în Poiana Brașov, a anunțat că aceasta va fi înlocuită, iar restaurantul Panoramic – locul de sosire a telecabinei în vârful muntelui -  va fi renovat.

La acest moment, datele pentru telecabină sunt mai certe, deoarece contractual este semnat la acest moment și cunoaștem toate etapele. Va trebui să păstrăm cele două clădiri și să introducem în structura acestora echipamente noi. Va trebui să montăm alte cabluri, să schimbăm tot ce ține de sistemul de angrenare, ceea ce e puțin mai delicat”, a precizat Ioan Rufa.

Directorul firmei spune că, la finalul lucrărilor, capacitatea telecabinei va fi crescută la aproape 500 de persoane pe oră. Mai mult, telecabina va avea facilități pentru persoanele cu dizabillități și pentru vârstnici, astfel încât oricine să se poată bucura de o vizită pe muntele-simbol al Brașovului.

În a doua parte a anilor 1970 și până la Revoluție, restaurantul Panoramic era și el un loc frecventat nu numai de brașoveni, dar și de cei care vizitau orașul. Din 2015 acesta are lacătul pe ușă, după ce în ultimii ani nu a mai adus profit. Clădirea s-a mai degradat, dar Ana Teleferic vrea să o pună în valoare, mai ales că se află într-un loc în care pot fi făcute investiții care să atragă numeroși clienți.

La restaurant sunt lucrări puțin mai speciale pentru că este nevoie de reabilitarea tuturor facilităților, după ce restaurantul a fost închis o perioadă destul de lungă, de 9 ani, iar totul de aici este vechi de o jumătate de secol. El va trebui să aibă conotația unui restaurant nou. Va rămâne doar structura de rezistență”, a mai spus Ioan Rufa.

Directorul firmei lui George Copos mai spune că Brașovul a crescut foarte mult din punct de Vedere turistic și Tâmpa este și ea foarte vizitată. Din păcate, în acest moment nu există în vârful muntelui posibilitatea servirii mesei sau a unei băuturi la un restaurant, însă acest lucru se va schimba.

Potrivit lui Ioan Rufa, aceste lucruri vor fi posibile printr-un proiect estimat la cel puțin 11 milioane de euro și care ar putea să se încheie până în martie 2025, dacă vor fi obținute toate autorizațiile necesare la timp.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite