Problemele de apă-canal de la Făgăraş, rezolvate cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Proiectul SC Apă Canal SA Sibiu privind extinderea sistemului de apă şi apă uzată din sudul judeţului a fost aprobat. Sibienii, dar şi locuitorii municipiului Făgăraş, văr beneficia de una dintre cele mai mari investiţii efectuate în ultimii ani în judeţ.

Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin intermediul Direcţiei Generale AM POS Mediu, a anunţat municipalitatea sibiană în chiar ultimele zile ale anului 2010 că noul proiect depus în vederea obţinerii de fonduri europene, intitulat „Extinderea şi reabilitarea sistemului de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov”, a fost transmis oficial Comisiei Europene în vederea evaluării şi aprobării. Proiectul are o valoare totală de 123.744.455 euro, din care s-a solicitat finanţare din Fondul de Coeziune în valoare de 76.553.490 euro şi o finanţare de la bugetul de stat în valoare de 11.708.244 euro. Restul sumei va fi asigurată din fonduri locale.

SC Apă Canal SA Sibiu va suporta 33.681.037 euro din investiţie, din care 9.984.814 euro reprezintă contribuţia proprie a beneficiarului şi 23.696.223 euro reprezintă TVA, iar Consiliul Judeţean şi localităţile Sibiu, Avrig, Ocna Sibiului, Cisnădie, Răşinari, Şelimbăr, Făgăraş vor contribui cu 1.801.269 de euro, reprezentând contribuţia de la bugetele locale. „Prin acest proiect practic se va realiza un obiectiv foarte ambiţios şi important atât pentru noi sibienii dar şi pentru comunităţile învecinate şi pentru Făgăraş. Aprobarea acestuia este un succes important pentru că un număr mare de locuitori din judeţul Sibiu şi Braşov vor avea la final servicii de o mai bună calitate şi cu o mai mare extindere în ceea ce priveşte alimentarea cu apă şi canalizarea” a declarat primarul Klaus Iohannis.

Regiunea cuprinsă în prezentul proiect se întinde pe teritoriul a două judeţe învecinate - Sibiu şi Braşov - pentru o populaţie beneficiară de aproximativ 325.000 locuitori. În Faza 1 a Programului de Investiţii, ce se va încheia în 2013, vor fi executate lucrări de amenajare de staţii de epurare şi tratare şi extinderea reţelelor de canalizare şi alimentare cu apă.

93 la sută acoperire

În sudul judeţului Sibiu şi în Făgăraş, rata de acoperire a reţelelor de alimentare cu apă potabilă este ridicată în zona urbană, ajungând la circa 93% în rândul consumatorilor casnici. În zona rurală însă rata de acoperire a serviciilor de alimentare cu apă conform standardelor scade semnificativ, întrucât o parte din sistemele locale de alimentare cu apă nu sunt conforme cu prevederile legislaţiei în vigoare şi distribuie apă netratată.

Acest proiect nu prevede noi majorări ale tarifelor practicate de Apă-Canal”, Klaus Iohannis, primarul Sibiului

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

logo ads
BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite