Pisicile, noua provocare pentru Brașov. Orașul a scăpat de câinii fără stăpân

0
0

Tot mai multe pisici ajung la asociațiile de protecția animalelor din Brașov, bolnave sau cu diverse probleme. ONG-urile nu mai fac față și au făcut un apel la cetățeni să sterilizeze animalele. 

Asociațiile din Brașov nu mai fac față numărului mare de pisici FOTO Adevărul
Asociațiile din Brașov nu mai fac față numărului mare de pisici FOTO Adevărul

Dacă alte orașe din România încă se confruntă cu problema câinilor comunitari, Brașovul a trecut la un alt nivel. Numărul pisicilor din oraș a crescut îngrijorător de mult și problemele cu care se confruntă aceste patrupede sunt tot mai numeroase, mai diverse și mai complexe. Pentru că nu mai face față numărului de pisici cu probleme care sosesc, Asociația Milioane de Prieteni face un apel la brașoveni.

„Înmulțirea necontrolată a pisicilor a devenit o adevărată problemă în Brașov. Tocmai de aceea, noi avem această campanie de sterilizare gratuită pe tot parcursul anului, o campanie la care oamenii pot să apeleze și să sterilizeze pisicile pe care le au sau chiar pisicile de pe stradă. Noi îi rugăm pe toți să facă apel sau să discute cu vecinii, cu rudele, cu prietenii, cu oricine pot să discute, să aducă la noi la sterilizat pisicile, pentru că această situație se agravează de la o zi la alta”, a explicat Paula Ciotloș, vicepreședintele Asociației Milioane de Prieteni.

Astfel, cei care vor să sterilizeze pisicile și să limiteze numărul de pui care se vor naște în viitorul apropiat pot apela la serviciile asociației.

„Programările pentru sterilizare se fac în fiecare zi de luni, între orele 9:00 și 12:00, la numărul de telefon 0731334787. Îi rugăm pe oameni să nu sune în alte zile, după program sau la miezul nopții, cum se mai întâmplă în aceste momente, pentru că nu avem cum să facem programări la acele ore”, a mai spus Paula Ciotloș.

Sterilizarea s-a dovedit o soluție eficientă și în cazul câinilor comunitari, care, cu ceva ani în urmă, împânzeau orașul. Acum, numărul acestora este nesemnificativ și, din acest punct de vedere, Brașovul este un oraș sigur.

Avantajele sterilizării, potrivit Asociației Milioane de Prieteni, sunt:

1. Mai puțini câini și mai puține pisici pe străzi. Cele mai multe animale fără stăpân sunt, de fapt, puii celor cu stăpân, aruncaţi în stradă.

2. Animalul va avea o viață mai lungă.

3. Se elimină riscul de apariţie a cancerului mamar, ovarian sau a piometrului (puroiului în uter).

4. Masculii sunt feriţi de cancerul testicular şi de bolile prostatei.

5. Se elimină problemele de comportament și igienă din timpul perioadei de călduri.

Legislația nu prevede obligativitatea sterilizării pisicilor, însă, decât să se ajungă într-o situație nedorită, așa cum s-a întâmplat cu câinii, care, nu de puține ori, erau eutanasiați, este mai bine ca stăpânii acestor animale care nu doresc să crească și eventualii pui, să le sterilizeze.

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite