Motivul uciderii Elodiei: Cioacă nu a suportat ideea că avocata voia să divorţeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Cioaca risca 20 de ani de puscarie. FOTOAdevarul.
Cristian Cioaca risca 20 de ani de puscarie. FOTOAdevarul.

Procurorii au întocmit rechizitoriului, la mai bine de cinci ani de la dispariţia Elodiei Ghinescu. Cioacă este acuzat de omor calificat şi riscă 20 de ani de puşcărie. Procesul se va judeca la Argeş.

Procurorii sunt de părere că succesul profesional al Elodiei au dus, în timp, la acumularea de frustrări de către inculpatul Cristian Cioacă şi la eşecul căsniciei. 

„Diferenţa de statut social dintre cei doi soţi – victima Ghinescu Elodia Marilena fiind cea care, raportat la succesul de care se bucura în activitatea profesională, asigura cea mai mare parte din veniturile familiei – coroborată cu diferenţa de vârstă dintre cei doi, a dus în scurt timp la apariţia unor tensiuni, bazate pe controlul exercitat pe mai multe planuri de către victimă asupra inculpatului. În acest context, inculpatul a început să lucreze la cerere doar schimbul 3, motivându-şi în faţa superiorilor opţiunea prin pretinsa nevoie de a-l îngriji pe copil în timpul când mama acestuia era plecată la birou. Acest aspect este neconform cu realitatea întrucât minorul era îngrijit de către bonă care a şi declarat că inculpatul dormea în cea mai mare parte a timpului în care victima lipsea de acasă“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Romulus Varga şi Maria Militaru.

Elodia i-a tăiat fondurile lui Cioacă

Tot în rechizitoriu se mai arată că ambii soţi au avut relaţii extraconjugale. Mai mult, Elodia a fost plecată în concediu în Dubai cu amantul, cu doar câteva zile înainte de dispariţie. În plus avocata le spusese deja prietenilor că vrea să divorţeze şi, deşi plătea toate cheltuielile casei şi creditul pentru apartament, nu îi mai dădea bani de cheltuială lui Cioacă. Toate acest lucruri, motivează procurorii în rechizitoriu, au dus la furia din noaptea de 29/30 august 2007.

Şi-a lovit soţia în dormitor şi a tranşat-o în baie

Chiar dacă probele sunt considerate indirecte în lipsa unui cadavru, procurorii susţin că inculpatul Cristian Cioacă avea motiv să îşi ucidă soţia, dar şi ocazia să o facă. În plus anchetatorii spun că dacă Elodia ar fi fost ucisă de un străin cadavrul nu ar mai fost ascuns. În plus, în rechizitoriu se mai arată că în 90% dintre cazurile de omor în care cadavrul este ascuns, autorul este o persoană apropiată victimei.

Rechizitoriul procurorilor arată că poliţistul şi-a lovit soţia în dormitor, la 2.30 noaptea, după care a tranşat-o în baie. Vecinii spun că la acea oră au auzit o bufnitură puternică. „Inculpatul a transportat cadavrul în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a facilita ascunderea acestuia. Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului – aceasta din urmă menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge – inculpatul a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului. Ulterior, inculpatul a ascuns cadavrul victimei într-un loc necunoscut. Nu au mai fost găsite nici următoarele obiecte: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş“, se arată în rechizitoriu. .

Multe urme de sânge

Criminaliştii au găsit numeroase urme de sânge pe uşa de la intrarea în dormitor (16 urme), pe maşina de spălat şi pe faianţa din baie (6 urme), pe o sticlă de parfum de pe noptieră, dar şi sub o ladă de lemn aflată lângă uşa dormitorului. În toamna lui 2012 procurorii au făcut o nouă descindere la locuinţa lui Cioacă şi, cu ajutorul unei aparaturi speciale, au descoperit o pată de 50 de cm de sânge la baza peretelui dintre dormitorul matrimonial şi baie. Expertizele au arătat că sângele este al Elodiei.

Alte probe care îl încriminează pe Cioacă au fost obiectele găsite în 8 octombrie 2007 într-o râpă situată la 4,6 kilometri de Poiana Braşov spre Râşnov. Mai multe cărţi, reviste, caietul de sarcină al Elodiei, perne decorative, fotografii, dar şi o uniformă de poliţist au fost descoperite întâmplător. S-a dovedit ulterior că lucrurile proveneau din apartamentul celor doi soţi. Cristian Cioacă susţine şi acum că lucrurile au fost plantate acolo de familia Elodiei.

Procurorii demontează în rechizitoriu şi varianta lui Cristian Cioacă, respectiv aceea că Elodia trăieşte.  În document se arată că avocata nu a cerut noi acte de identitate, deşi îşi uitase buletinul la un oficiu poştal din Braşov. În plus nu a vorbit cu nimeni la telefon şi nu a încercat să scoată bani din niciunul dintre conturile bancare pe care le deţinea. Anchetatorii mai scriu în rechizitoriu că inculpatul ar fi încercat să dea impresia că are informaţii conform cărora Elodia a intrat în programul de protecţie a martorilor, dar acest lucru s-a dovedit a fi fals. În plus nu există niciun indiciu protrivit căruia Elodia ar fi vrut să plece. Avocata a fost căutată în 190 de ţări prin Interpol. În toamna anului trecut Elodia a fost declarată moartă pe cale judecătorească.

Cioacă a avut un comportament suspect

Poliţistul a fost principalul suspect încă de acum cinci ani. S-a comportat extrem de ciudat imediat după dispariţia Elodiei. A doua zi a trimis copilul la Piteşti la părinţii săi. Apoi a schimbat yala de la uşă, a înlocuit perdeaua de la duş şi a zugrăvit. A anunţat dispariţia Elodiei cu cinci zile întârziere. La 14 zile de la dispariţie şi-a scos soţia de întreţinere ca şi cum ar fi ştiut că nu se va mai întoarce niciodată. În plus, a picat poligraful la întrebările legate de moartea soţiei sale. A spus că a fost obosit şi stresat, dar a refuzat să facă un nou test.

Procurorii cred că probele sunt suficiente pentru a dovedi că inculpatul Cristian Cioacă este autorul crimei, chiar şi în lipsa cadavrului. Cristian Cioacă este acuzat de omor calificat şi profanare de morminte.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite