Magda Jerebie - Sportiva care a jucat în echipa Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cea mai valoroasă baschetbalistă autohtonă din toate timpurile, s-a retras din activitate la începutul anilor '90, iar acum este antrenoare la BC Galactica Braşov.

Pasiunea Magdalenei Pall Jerebie pentru baschet nu poate fi descrisă în cuvinte. Timp de aproape două decenii, sportiva a fost cartea de vizită a baschetului feminin românesc, fiind remarcată în toate colţurile lumii.

O jucătoare cu calităţi extraordinare, un adevărat fenomen, aşa cum a descris-o Bruce Levi, cel mai mare manager din baschetul feminin internaţional, Magda Jerebie a rămas aceeaşi persoană modestă.

Cea mai valoroasă  junioare

Primul contact cu baschetul s-a produs în 1975, când marea sportivă era în clasa a V-a. „Când aveam şapte ani, părinţii mei intraseră într-o adevărată panică în ceea ce mă priveşte. Făcusem o adevărată pasiune pentru dulciuri, eram cam dolofană şi un copil neascultător, dar la şcoală învăţam bine.

În clasa a V-a, antrenoarea Octavia Şimon le-a propus părinţilor să mă lase la baschet. După câteva luni, notele mele la învăţătură au scăzut şi mi s-a interzis să mai merg la antrenamente. Apoi, am revenit în sala de sport, iar de atunci, viaţa mea s-a schimbat complet în bine", îşi aminteşte performera.

Magdalena Jerebie a început baschetul la CSŞ Braşovia, sub îndrumarea profesorului Gică Roşu, cel cu care a lucrat până în 1975, când acesta a plecat în Alger.

În 1978, la doar 15 ani, sportiva a debutat la senioare, impactul cu baschetul mare fiind destul de dur. Cu toate acestea, acelaşi an a marcat şi debutul în echipa naţională.

Ascensiunea sportivei a fost fulminantă, iar în anii 1980 şi 1981, Magda Jerebie a fost declarată cea mai valoroasă junioară a României.

Performanţe remarcabile la Cluj

În anul 1981, sportiva a debutat sub culorile echipei Universitatea Cluj, acolo unde avea să trăiască cele mai mari satisfacţii ale carierei. Antrenată de profesorul Nicolae Martin, echipa Magdalenei Jerebie a atins performanţe mari.

După cele cinci titluri naţionale, echipa de aur de la „U" Cluj-Napoca atingea o performanţă incredibilă pentru acele vremuri: calificarea în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni, învingând, în optimi, celebra grupare italiană Primigi Vicenza.

Pe lângă aceste succese, Magda Jerebie a terminat pe doi în clasamentul coşgheterelor la Campionatul European din 1983, din Ungaria, fiind selecţionată de două ori în echipa Europei.

Totodată, performera a fost declarată, de zece ori, cea mai bună baschetbalistă a României, deţinând recordul de eficacitate în competiţia internă, cu 1.111 puncte înscrise într-un sezon.

Chiar dacă este împlinită  din punct de vedere sportiv, Magda Jerebie a trecut şi prin momente grele, care i-au marcat viaţa.

„Am să regret toată viaţa dispariţia bunicilor mei, doi oameni la care am ţinut enorm. Îmi pare rău că nu am putut să-i conduc pe ultimul drum, întrucât eram într-un turneu internaţional", a conchis Magdalena Pall Jerebie. 

Întrebări şi răspunsuri

Cât de greu este să  practici sportul de performanţă?

Mi-a fost foarte greu la început, mai ales când m-am mutat din Braşov, la Cluj. Din cauza meciurilor foarte dese m-am simţit extrem de epuizată. Am făcut multe sacrificii, dar baschetul mi-a oferit multe satisfacţii.

Ce planuri de viitor aveţi?

Îmi doresc să ajung cât mai sus cu echipa mea, BC Galactica, dar sunt convinsă că nu ne va fi uşor. Avem nevoie de un suport material adecvat şi cred cu tărie că în următorii ani putem face performanţă la Braşov. 

Ce-i place

„Îmi place foarte mult să citesc biografii şi cărţi istorice. Ador muzica retro a anilor '60 - '70   şi-mi plac filmele româneşti vechi. Seria „Brigada Diverse" este favorita mea", a menţionat Jerebie.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii falşi, care nu-şi asumă răspunderea pentru faptele lor. Nu sunt pe placul meu sportivii care se cred vedete şi îi tratează pe ceilalţi cu un aer de superioritate", a conchis performera.  

PROFIL

Născută. 13 ianuarie 1963, Sîncrăieni, judeţul Harghita.

Studii. Facultatea de Chimie Industrială Cluj-Napoca.

Familie. Căsătorită, are un băiat.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite