Lansare de carte: Johannes Honterus – Rudimenta Cosmographica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartea lui Honterus a dost utilizată în spaţiul german ca manual de astronomie ptolemeică o bună bucată de vreme, până în secolul al XVII-lea
Cartea lui Honterus a dost utilizată în spaţiul german ca manual de astronomie ptolemeică o bună bucată de vreme, până în secolul al XVII-lea

Muzeul „Casa Mureşenilor” găzduieşte vineri, 13 noiembrie 2015, ora 13.00, lansarea de carte Johannes Honterus – Rudimenta Cosmographica (Elementele cosmografiei) – publicaţia cu cel mai mare succes la scară europeană a umanistului braşovean.

Forma finală a cărţii a apărut în 1542 la Braşov în limba latină şi este inclusă sub formă de facsimil în prezentul volum căruia se adaugă traduceri în limbile română, germană şi maghiară. Studiile introductive – printre altele din partea cunoscutului istoric braşovean Gernot Nussbächer – relevă succesul cărţii lui Honterus în cadrul învăţământului pe vechiul continent de-a lungul secolelor.

Cartea va fi utilizată în spaţiul german ca manual de astronomie ptolemeică o bună bucată de vreme, până în secolul al XVII-lea, când propagarea concepţiei heliocentrice asupra Universului face ca părţi din Cosmografia braşoveanului nostru să nu mai corespundă. De altfel, trebuie să notăm că ediţia definitivă a cărţii lui Honterus apare în 1542, aproape concomitent cu De Revolutionibus Orbium Coelestium (1543), opera revolutionarului Copernic care îndepartează definitiv Pământul din centrul lumii.

Cartea doreşte a contribui la mai buna cunoaştere a valorilor umaniste din epoca Reformei într-un context european. Un exemplar al lucrării face parte din fondul de cărţi de patrimoniu al Bibliotecii Centrale Universitare ”Lucian Blaga” din Cluj.

Apariţia cărţii este fructul unei colaborări între Societate de Studii Transilvane, Biserica Evanghelică C.A. Braşov şi Forumul Democrat al Germanilor din Braşov. Din rândul editorilor vor fi prezenţi la lansare Dr. Robert Offner, Regensburg, şi Thomas Şindilariu, Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite