Junii vă invită la o lună dedicată portului tradiţional. Sâmbătă puteţi participa la spălatul iilor la râu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul „Muzeul din Casa Junilor“ are ca scop realizarea unor activităţi muzeale pentru punerea în valoare a unei părţi însemnate din moştenirea culturaă, de la costume tradiţionale la artefacte şi documente.

Vor fi organizate patru expoziţii tematice dedicate portului Junilor din Şcheii Braşovului, costumului popular din Ţara Bârsei şi Transilvania, simbolurilor şi motivelor preluate de pe ii, cămăşi, ştergare şi diverse obiecte pe suport textil din colecţia Uniunii Junilor şi din colecţii private. Pe lângă expozitii, publicul va beneficia de activităţi ateliere de creaţie, şezători şi demonstraţii realizate de meşteri artizani şi specialişti în etnografie şi restaurare.

Prin atelierele organizate în proiect, artizani  îi vor învăţa pe cei care le vor trece pragul tehnici străvechi de cusut şi brodat, de ţesut şi realizarea de podoabe şi accesorii care completau portul tradiţional.

Unul dintre momentele de atracţie reprezintă spălatul iilor la râu. Braşovenii sunt aşteptaţi în 5 august la ora 8.00 în staţia de autobuz de la Pietrele lui Solomon pentru a vedea şi a experimenta cum se spălau ruferele în secolul trecut.

Activităţi la Casa Junilor

4-26 august va fi organizată, în Casa Junilor din str. Prundului nr. 1, Expoziţia „Simboluri şi motive cusute pe ii şi cămăşi“. Vor fi 20 de exponate care redau simboluri brodate preluate de pe costume vechi româneşti şi ale altor etnii. Program de vizitare: luni-vineri 15.00-20.00.

5 august – Spălatul iilor la râu. Este o şezătoare urbană cu rol demonstrativ, care va avea loc la Pietrele lui Solomon şi în care, pentru o zi, se va readuce la viata tradiţia spălatului la râu.

17 august – atelier de cusut şi brodat motive tradiţionale din Braşov şi Ţara Bârsei. 

26 august – Conferinţa „Simboluri şi motive cusute pe ii şi cămăşi“, orele 18.00, Casa Junilor. Conferinţa va fi susţinută de consultantul restaurator şi etnograf Georgiana Gămălie.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite