FOTO Dor Geta Popescu a stabilit un record mondial de alpinism la 11 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sora Crinei Coco Popescu are 11 ani şi 2 luni şi deja îi calcă pe urme. A stabilit al doilea record mondial de vârstă în alpinism.

Dor Geta Popescu face parte din Echipa Federaţiei Române de escaladă şi a reuşit să cucerească vârful Damavand din Iran, 5671 m, cel mai înalt vulcan al Asiei. Această performanţă revine sportivei din Romania, după cea realizată la 23 iulie 2008 de catre sora sa, Crina Coco Popescu. Dor Geta Popescu începe în acest mod Circuitul Seven Volcanoes al celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent, vizând performanţe de vârstă în alpinismul de altitudine. După ascensiune nu s-a odihnit deloc şi a reuşit, acum două zile, să cucerească şi Mt. Sabalan, 4811m, al doilea vulcan, ca înălţime, din Iran.

Dor Geta Popescu este legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este Campioana naţionala la escaladă, membr a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011 şi este laureata cu cele mai multe ascensiuni în Circuitul 7 Munţi din Grădina Carpaţilor.

Recordul stabilit acum este al doilea pentru copila de 11 ani. Pe data de 8 august 2013, in jurul orei locale 7,30.  Dor Geta Popescu a atins vârful Ararat, 5 137 de metri al doilea cel mai înalt vulcan al Asiei, cel mai înalt munte din Turcia. Avea doar zece ani. Până la acel moment recordul era de 12 ani şi 6 luni, stabilit de alpinista Crina Coco Popescu, sora Getei, în anul 2007.

image

Crina este mândră de reuşitele surorii ei. „Mă bucur de reuşita Getei în primul rând pentru că şiam cât de îşi dorea să ajungă pe un munte înalt, pe care eu stabilisem un record la vremea la care l-am urcat. Mă bucur cu atât mai mult cu cât reuşita ei se referă la un munte deosebit, a cărei ascensiune a însemnat pentru mine dovada că ma pot aclimatiza şi că pot face faţă efortului la altitudine. Pentru mine este o dovada că Geta are calităţile necesare ascensiunilor în munţi înalţi şi mă bucur că începe să-mi bată recordurile de vârstă, acestea păstrându-se în Romania“, a declarat Crina Coco Popescu.

Crina Coco Popescu  (19 ani) a devenit un fenomen al alpinismului la vârste fragede. A intrat deja în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai tânără alpinistă care a escaladat cei mai înalţi şapte vulcani din lume: Elbrus - Europa, Kilimanjaro - Africa, Damavand - Asia, Giluwe - Oceania, Ojos del Salado - America de Sud, Pico de Orizaba - America de Nord, Sidley - Antarctica. Reprezentanţii de la Cartea Recordurilor i-au acordat în 2013 şi medalia de aur pentru cea mai de succes alpinistă (la 1200 de recorduri se acordă doar 10 medalii). În 2011, Crina  a Coco Popescu a fost declarată alpinista anului în România.

.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite