Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov,  Aristotel Căncescu, reţinut din nou de DNA!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 26 octombrie 2016, a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Aristotle Căncescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi preşedinte al filialei judeţene al PNL Braşovla momentul săvârşitii faptelor, este acuzat de luare de mită (3 fapte) şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată. 

Procurorii DNA au anunţat că Aristotel Adrian Căncescu  urmează să fie prezentat la data de 27 octombrie 2016, magistraţilor Tribunalului Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 26 octombrie 2016, faţă de Claudiu Coman, la data faptelor consilier judeţean, pentru complicitate la luare de mită şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Totodată, procurorii anticorupţie au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Cristian Emil Cirică, fost director al Direcţiei investiţii, urbanism şi amenajarea teritoriului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Radu Ispas, fost administrator public al judeţului Braşov, pentru abuz în serviciu, Aurelia Popescu, fost director economic executiv în cadrul Consiliului Judeţean Braşov, pentru abuz în servici şi Răzvan Iosif, fost administrator al Parcului industrial Carfil, pentru complicitate la abuz în serviciu.

În ordonanţele procurorilor se arată că Aristotel Căncescu, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a PNL, a pretins de la trei persoane bani şi alte foloase, constând în suma totală de 105.000 lei şi angajarea unor anumite persoane în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziţii sigur eligibile pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Braşov.

„Una dintre cele trei persoane este şi inculpatul Coman Claudiu care, la acea vreme, era şef de campanie electorală şi consilier judeţean. În această calitate, inculpatul Coman Claudiu a primit de la una dintre viitoarele candidate la funcţia de consilier judeţean, în biroul său din cadrul CJ Braşov, suma de 50.000 lei. Banii respectivi au fost predaţi casieriei partidului, fără documente, fiind utilizaţi pentru materiale electorale, consecinţa fiind alegerea celor trei persoane în funcţia de consilier judeţean 0148, se arată în referatul procurorilor DNA.

De asemenea, Căncescu, cu încălcarea prevederilor legale şi la cererea lui Coman Claudiu, a dat dispoziţii pentru întocmirea formală a cinci referate pe care ulterior le-a aprobat. Referatele respective au fost semnate în prealabil şi de Cirică Cristian Emil, Popescu Aurelia şi Ispas Radu Petru.

Prin intermediul acestor documente, inculpatul a justificat trei dispoziţii pe care le-a dat ulterior şi iniţierea şi adoptarea unor hotărâri pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al consiliului.

Claudiu Coman, placa turnantă pentru banii publici


Prin aceste demersuri, sub pretextul achiziţiei de softuri educaţionale/servicii, a fost aprobată suma de 675.000 lei. 

În continuare, având acceptul şi promisiunea preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov că va aloca banii respectivi, dar şi pentru a realiza o aparenţă de legalitate, Claudiu Coman şi-a folosit influenţa ce decurgea din calităţile menţionate mai sus şi a cerut unui număr de 15 primari din judeţ (de aceeaşi orientare politică) să formuleze cereri prin care să solicite alocarea de sume de bani din fondul de rezervă pentru achiziţia de softuri educaţionale, lucru pe care aceştia din urmă l-au şi făcut.

După formularea acestor cereri, între societatea administrată de Razvan Iosif şi primăriile respective sau direct cu şcolile din aceste localităţi, au fost încheiate contracte pentru furnizarea de cursuri, în speţă tutoriale Windows, Word, Excel, Power Point, navigare internet, sub forma unor pachete cu CD-uri, a căror valoare a totalizat suma de 675.000 de lei.

În unele cazuri, au fost încheiate contracte fără ca unităţile de învăţământ sau primările să deţină calculatoare şi, în plus, softurile vândute nu erau licenţiate sau avizate de Ministerul Educaţiei ca fiind corespunzătoare programei de învăţământ pentru ciclul gimnazial.

Ulterior, societatea furnizoare a softurilor, după scăderea cheltuielilor făcute (aproximativ 10.000 lei pentru fiecare contract, plus diverse comisioane), a retras restul de bani în numerar, în mai multe tranşe.

„Banii au fost apoi remişi inculpatului Coman Claudiu din care acesta a folosit suma de 86.000 de lei pentru a-şi asigura locul pe o poziţie sigur eligibilă pe lista candidaţilor pentru Consiliul Judeţean Braşov”, mai scriu procuroprii DNA.

Restricţii impuse lui Coman

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Coman Claudiu, trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală şi organul de poliţie desemnat cu supravegherea cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat, să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţele de dispunere a controlului judiciar,  să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. 

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite