Dan Tartagă, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi luat 7.000 de tone de zahăr din reverva de stat cu complicitatea a doi funcţionari publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Tartagă se află acum încarcerat la Penitenciarul Codlea.
Dan Tartagă se află acum încarcerat la Penitenciarul Codlea.

Fostul patron al Fabricii de Zahăr Bod, Dan Tartagă este cercetat într-un nou dosar penal  pentru dare de mită şi diminuarea cantităţilor de zahăr din rezerva de stat.

Tartagă este deja în puşcărie într-un dosar acuzat de credite cu acte false. S-a predat acum două luni după ce a fost căutat de poliţie aproape doi ani. În acest nou dosar, alături de el mai sunt cercetaţi Valentin Costea fost director al Administraţiei Naţionale a Rezevelor de stat şi Vasilica Poenaru angajată la aceeaşi instituţie. Cei doi funcţionari publici sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu, luare de mită şi fals. Potrivit rechizitoriului Dan Targatagă a dat dispoziţie angajaţilor pentru a scoate în 2009 şi 2010 aproape 7.000 de tone de zahăr din rezerva de stat aflată la păstrare în fabrica de la Bod. Cei doi angajaţi de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat au primit mită pentru a nu verifica periodic cantitatea de zahăr din rezervă.

Potrivit rechizitoriului: „în lunile ianuarie-martie, mai-septembrie 2009 şi în luna ianuarie 2010, inculpatul Dan Tartagă a dat dispoziţie angajaţilor Fabricii de Zahăr Bod să scoată şi să valorifice, fără aprobarea A.N.R.S.P.S., zahăr din rezerva de stat aflat în păstrare la această societate, cu consecinţa diminuării rezervei de stat cu cantitatea totală de 6.558.794 kg zahăr (6.279.644 kg în 2009 şi 279.150 kg în 2010).  Prin intermediul angajaţilor i-a dat inculpatului Valentin Costea, directorul executiv al A.N.R.S.P.S. – U.T. 350, produse alimentare, materiale de construcţii şi i-a achitat servicii de transport în valoare totală de 59.440,55 lei, pentru ca acesta din urmă să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu privind asigurarea integrităţii cantitative a rezervei de stat depozitată la Fabrica de Zahăr Bod.

 În acest sens, inculpatul Valentin Costea nu a controlat activitatea realizată de inculpata Vasilica Poenaru la sediul SC Fabrica de Zahăr Bod SA, a recepţionat formal zahărul împrospătat, cu consecinţa producerii la nivelul U.T. 350 a unui prejudiciu în valoare de 12.559.288 lei reprezentând contravaloarea cantităţii de 6.279.644 kg zahăr luată fără drept de inculpatul Dan Tartagă din rezerva de stat în anul 2009, a unui prejudiciu în valoare de 196.166,06 lei reprezentând plata nelegală a unor chirii şi contravaloarea serviciilor de transport efectuate în interes personal cu autoturismul de serviciu precum şi salariul primit de şoferul său.

Mai mult, inculpaţii Valentin Costea şi Poenaru Vasilica au întocmit în fals documente, pe care le-au folosit pentru a justifica propunerea de suplimentare a cantităţii de zahăr scoasă la împrospătare în anul 2009, plata către SC FABRICA DE ZAHĂR BOD SA a cheltuielilor de depozitare şi obţinerea de la A.N.RS.P.S. a unei părţi din suma destinată achitării chiriei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, s-a instituit măsura sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor“. Dosarul se va judeca la Tribunalul Braşov.

Pe aceeaşi temă:

Dan Tartagă a fost încarcerat la Penitenciarul Codlea

Mită la Primăria Sectorului 3

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite