Cel mai bătrân clopot din Braşov a fost mecanizat FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suflătorii medievali au cântat pentru a anunţa reînvierea clopotului, foto: Stelian Grăjdan
Suflătorii medievali au cântat pentru a anunţa reînvierea clopotului, foto: Stelian Grăjdan

Braşovenii care au trecut astăzi prin Piaţa Sfatului au fost martorii reînvierii celui mai vechi clopot din Braşov. Spectacolul din Piaţa Sfatului i-a introdus pe privitori într-o scurtă incursiune în epoca medievală.

Cel mai vechi clopot din Braşov, turnat în 1960, a fost repus în funcţiune la Braşov printr-o ceremonie specială. O trupă de suflători medivali a cântat în balcolul Casei Sfatului, al cărei turn adăposteşte bătrânul clopot, pentru înlocuirea mecanismului care i-a dat „voce".

clopot

Ne bucurăm că după un an de eforturi clopotul poate bătea din nou, fără a fi acţionat manual. Sperăm să bată cât mai multe clopote pentru Braşov şi să adune braşovenii în Piaţa Sfatului, în zile de sărbătoare", a spus Steffen Schlandt, iniţiatorul proiectului.

Mecanismul care acţiona vechiul clopot a fost achiziţionat din Munchen, dintr-un muzeu de ceasuri, unde a fost păstrat timp de 17 ani. Noul mecanism a costat 16.975 de lei, iar cel vechi a fost expus la Muzeul de Istorie. Până acum, clopotul a fost acţionat manual pentru a anunţa ora exactă.

image

Dans medieval braşovean

În plus, câţiva instructori de dans au prezentat publicului cel mai vechi dans de societate românesc, inventat în saloanele mureşenilor, denumit „Romana".

image

Acest dans a fost reconstituit şi redat comunităţii printr-un proiect al Muzeului „Casa Mureşenilor". Zece instructori de dans au învăţat „Romana" pentru ca la rândul lor să-l predea elevilor lor.

clopot 2

Deja am introdus acest dans pe lista cursurilor noastre de dans de societate şi dans german. Avem foarte mulţi cursanţi interesaţi să ducă mai departe această tradiţie", a spus Cloos Dagmar, preşedintele Ansamblului de dansuri populare germane „Korona".

clopot 5

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite