Cea mai veche şi mai vizionată probă de raliu din România, în pericol să nu se mai desfăşoare. Cum au reacţionat piloţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Allen Coliban vrea să mute cea mai frumoasă specială de raliu din ţară FOTO raliulbrasovului
Primarul Allen Coliban vrea să mute cea mai frumoasă specială de raliu din ţară FOTO raliulbrasovului

Proba specială care are startul în Livada Poştei şi finişul în Poiana Braşov este cea mai veche şi cea cu numărul cel mai mare de spectatori din România. Primarul Allen Coliban a spus că vrea să nu mai aprobe desfăşurarea ei, apoi că vrea să mute startul mai aproape de Poiana Braşov.

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul Allen Coliban a postat pe Facebook că vrea ca proba specială dintre Livada Poştei şi Poiana Braşov să nu se mai desfăşoare la etapele de raliu şi de Viteză pe Traseu Montan ce au loc în oraşul de la poalele Tâmpei. 

În doar câteva minute, sute de comentarii au început să curgă şi să critice decizia edilului şef la Braşovului. 

Primarul a bătut în retragere şi a anunţat că doreşte doar să schimbe locul de start al probei speciale, însă toţi iubitorii sporturilor cu motor cunosc că, dacă startul s-ar da mult mai sus, pe Drumul de Poiană, competiţia şi-ar pierde din interes, iar sponsorii nu ar mai veni atât de uşor spre această întrecere. 

Speciala numită de piloţi şi de iubitorii sporturilor auto „Poiana la deal” este cea mai veche probă specială din România şi cea mai apreciată, atât de concurenţi, cât şi de publicul care vine de fiecare dată în număr foarte mare. Proba a împlinit în 2021 o jumătate de secol de când se desfăşoară fără întrerupere, mai exact din 1971. 

De altfel, prima probă din automobilismul românesc s-a desfăşurat tot între Braşov şi Poiana Braşov, în sezonul 1936-1937, pe Drumul Vechi. 

„E ca şi cum mi-ar lua un picior, sau o roată, că vorbim de maşini. Tocmai am sărbătorit 50 de ani de raliuri în Braşov. Propunerea aceea care a fost bomboana pe colivă, mutaţi cursa mai sus, este ca şi cum i-aş cere domnului primar, că tot e în domeniu, să nu mai schieze în Postăvarul, să schieze pe Dealul Ţigănesc, aici”, a spus Bela Stoica, organizatorul competiţiei. 

„Poiana are startul din oraş, ceea ce în puţine locuri mai găseşti. Din acest motiv, spectacolul este la îndemâna publicului, mai ales că traseul este unul foarte frumos, foarte tehnic, foarte sinuos, care combină viraje de viteză cu viraje tehnice. Este un drum care parcă a fost făcut special pentru competiţiile sportive, drept dovadă că este etapă atât la Campionatul Naţional de Raliu, cât şi la cel de Viteză pe Traseu Montan, două competiţii de anvergură naţională şi chiar internaţională”, a spus Dan Gîrtofan, dublu campion naţional de raliu. 

„Am avut etape de karting, etape naţionale, în oraş, în centrul oraşului, în faţa Casei Armatei, am avut curse moto, curse karting. Pe drumul vechi al Poienii, pe pietrişul ăla se ţineau curse în 1936-1937”, şi-a amintit Dan Spuderka, unul dintre veteranii sporturilor cu motor din ţara noastră. 

Un alt fost pilot, Călin Maniţiu, a iniţiat o petiţie ca să-l determine pe primar să renunţe la această idee. În numai câteva zile, petiţie a strând mai multe mii de semnături. „Hai să nu omorâm tradiţia! E ca şi cum ies cu calul la Juni, dar trebuie să-l învăţ să-mi facă un semn discret că el vrea afară”, a comentat fostul sportiv. 

Mii de braşoveni şi turişti asistă în fiecare an la cele două competiţii sportive care se desfăşoară între Livada Poştei şi Poiana Braşov, mai ales că accesul este unul foarte facil. 

„Nu cred că două zile pe an este o problemă atât de mare pentru cei care locuiesc pe acele dealuri, mai ales că s-au dat multe autorizaţii de construire în ultimii ani în acea zonă şi poate că unele nu au respectat întocmai legea”, a mai spus Dan Gîrtofan.

Vă mai recomandăm:

 

Elevul de aur al României este de neegalat la mai toate materiile. „Bate” olimpici mult mai mari decât el

 

Şerveţelele umede, motivul pentru care canalizarea din Codlea se înfundă la fiecare trei săptămâni

 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite