Braşovul a păstrat-o pe Sfânta Ecaterina, sărbătorita zilei la creştini, în istoria sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfânta Ecaterina în istoria Braşovului
Sfânta Ecaterina în istoria Braşovului

Sfânta Ecaterina şi-a pus amprenta pe istoria Braşovului. Astăzi mai există Poarta Sfânta Ecaterina, o pictură în Biserica Neagră şi o statuie în exteriorul Bisericii Negre.

În data de 25 noiembrie, creştinii o sărbătoresc pe Sfânta Ecaterina. Aceasta a trăit în secolele al III-lea şi IV-lea şi, deşi era o prinţesă foarte frumoasă şi educată, curtată de numeroşi tineri şi chiar de împăratul roman Maximinus, a preferat să-şi închine viaţa Mântuitorului şi să nu renunţe – deşi a fost torturată şi, în cele din urmă, decapitată - la credinţa creştină pe care a primit-o încă de la vârsta de 14 ani. 

Un asemenea exemplu de tărie în credinţă nu putea rămâne fără ecou, iar creştinii au apreciat-o de-a lungul secolelor. Astfel, la Braşov, în perioada Evului Mediu, au apărut mai multe construcţii şi statui dedicate sfintei. 

„Aici, în Curtea Bisericii Negre, se afla o veche capelă dedicată Sfintei Ecaterina, chiar în locul Corpului C al Liceului Honterus, de azi. Toată partea aceasta a oraşului Braşov, în Evul Mediu se numea cartierul sau cvartalul Sfânta Ecaterina. 

Şi în Biserica Neagră, chiar pe partea sudică, se află o pictură murală minunată, pictată, probabil, undeva în jurul anului 1476, iar pe partea sudică a corului bisericii, pe un contrafort se află şi o statuie a Sfintei Ecaterina, care a fost restaurată în acest an”, a explicat Agnes Ziegler, şef Birou patrimoniu Buserica Evanghelică Braşov. 

Între statuile aflate pe Biserica Neagră se remarcă şi una care aparţine Sfintei Ecaterina şi care a fost restaurată în această vară. Cea mai celebră construcţie care poartă numele Sfintei Ecaterina este Poarta Ecaterinei, care are şi o poveste interesantă. 

„După Sfânta Ecaterina a primit şi poarta oraşului, poarta de vest, această denumire. Această poartă a fost construită în 1559 şi făcea parte dintr-un complex de fortificaţii mai amplu decât îl ştim azi, când a rămas numai această frumoasă construcţie renascentistă, o poartă cu cinci turnuleţe, care se numeşte Poarta Sfânta Ecaterina. 

Pe această poartă şi o inscripţie care compară credinţa în Dumnezeu cu un turn. Ea mai conţine şi o inscripţie care aminteşte de faptul că a fost construită pe timpul judelui primar Johannes Benkner”, a mai dezvăluit Agnes Ziegler. 

Poarta Ecaterina este şi astăzi una dintre atracţiile turistice ale Braşovului, iar zona în care se află o face foarte uşor accesibilă oricărui vizitator.

Vă mai recomandăm:

La Braşov, hârtiile vor fi aruncate pe jos. Decizie insolită luată de municipalitate în privinţa deşeurilor

Student-boboc din România, originar din Făgăraş, în top 10 al IT-iştilor din lume

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite