Braşov: PORTRET/Denisa Tohănean, karatista care a uimit Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Micuţa karatistă a obţinut performanţe deosebite, Foto: Stelian Grăjdan
Braşov: Micuţa karatistă a obţinut performanţe deosebite, Foto: Stelian Grăjdan

La frageda vârstă de zece ani, braşoveanca Denisa Gabriela Tohănean a intrat în categoria selectă a celor mai promiţătoare sportive din România, cucerind până în prezent două medalii de bronz la Campionatele Mondiale.

La trei ani şi jumătate, Denisa s-a simţit atrasă de sporturile de contact, iar debutul în karate s-a produs sub îndrumarea regretatei antrenoare Ofelia Rauh, la clubul sportiv Remember Braşov. „Mi-a fost foarte greu atunci când doamna Ofelia a încetat din viaţă, întrucât era o persoană extraordinară. Chiar dacă am suferit mult, nu m-am gândit niciun moment să renunţ la pasiunea mea şi am decis să continui chiar în memoria dânsei", a subliniat Denisa.

După decesul antrenoarei Ofelia Rauh, luptătoarea braşoveană a fost pregătită timp de câteva luni de antrenorul Paul Chelemen, iar apoi a ajuns pe mâinile lui sensei Virgil Cobilici, fiind legitimată în prezent la CS Katana-Do, club afiliat Federaţiei Române de Karate WKC-WUKF. La vârsta la care alte fele îşi petrec timpul printre păpuşi şi desene animate, Denisa se pregătea intens în sala de antrenament, renunţând la multe pentru a ajunge unde este astăzi.

„Aveam colegi care râdeau de mine că eram îmbrăcată în kimono, dar nu mă interesa acest aspect. Vroiam să practic acest sport şi m-am rugat mult de părinţi să mă dea la karate. De multe ori preferam să merg să mă antrenez decât să ies la joacă, dar apoi, când veneam de la concursuri cu medalii, le arătam colegilor de joacă şi aceasta era satisfacţia mea cea mai mare. Nu regret absolut nimic din ceea ce am făcut şi sunt mulţumită că am mers pe acest drum", a menţionat mica performeră.

Dublă medaliată cu bronz

De curând, Denisa Tohănean a avansat în grad, obţinând, în urma unui examen, centura albastră. Aceste performanţe reflectă munca depusă de sportiva de la poalele Tâmpei în ultimii ani. Chiar dacă are un program competiţional încărcat, tânăra nu neglijează şcoala, fiind premiantă la Şcoala Generală Numărul 4. Specializată pe kata, braşoveanca este multiplă campioană naţională şi deţinătoare a Cupei României, iar primele performanţe internaţionale au venit în 2006. La prima ei participare la un Campionat Mondial, Denisa s-a clasat pe un onorabil loc şase. Anul trecut, la Mondialele din Italia, micuţa sportivă a câştigat medalia de bronz, iar în urmă cu circa o săptămână, karatista a obţinut bronzul la Campionatul Mondial al Cluburilor.

Însă, fără ajutorul părinţilor, Denisa nu ar fi reuşit să ajungă la aceste performanţe. Aceştia au fost lângă ea în permanenţă şi au suportat toate costurile aferente deplasărilor atât la competiţiile interne, cât şi la cele internaţionale. Chiar dacă viaţa a maturizat-o mai devreme, sportiva nu şi-a pierdut inocenţa copilăriei şi încă îşi mai petrece puţinul timp liber printre păpuşi sau în faţa televizorului, vizionând desenele animate preferate. Mai mult, Denisa are şi o latură artistică, fiind pasionată de pictură.

Ce planuri de viitor ai?

Vreau să devin antrenoare de karate, dar nu intenţionez să-mi câştig existenţa din acest domeniu. Mi-aş dori să lucrez în medicină, să-i ajut pe cei bolnavi.

În ce constă pregătirea pentru competiţii?

Mă antrenez de două ori pe săptămână la Şcoala Generală Nr. 8, dar rămân şi după program de multe ori. Vara, când şcoala este închisă, ne axăm pe pregătirea fizică şi alergăm sub Tâmpa.

Ce-i place

„Îmi plac mult drumeţiile, să merg la mare şi să practic sporturile de iarnă. Ador să patinez, iar vara să mă dau cu rolele prin parc", a menţionat Denisa.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii fiţoşi, care se dau importanţi. Detest persoanele care nu au caracter şi nu au puterea să-şi asume responsabilităţi. Totodată, nu-mi place muzica rock", a precizat performera.

Profil

Născută. 29 august 1999, Braşov.

Studii. Elevă la Şcoala Generală Nr. 2, Braşov.

Familie. Părinţii, o soră mai mică.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite