Braşov: Binocluri de prin lume adunate, la Centrul Cultural Reduta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Crişu este mândru de colecţia sa de „frânturi de istorie“, foto: Bogdan Crăciun
Marin Crişu este mândru de colecţia sa de „frânturi de istorie“, foto: Bogdan Crăciun

Binocluri militare, de vânătoare sau de operă sunt expuse până la sfârşitul lunii, la Braşov. Cel mai vechi binoclu este datat în 1840, dar colecţionarul a adunat, prin licitaţii pe internet, exponate datate în perioda 1830-1945.

Mai multe imagini în: Colecţie de binocluri, expusă la Braşov

Marin Crişu este colonel în rezervă şi a fost toată viaţa fascinat de binocluri, mai ales că meseris i-a dat prilejul să vadă cele mai interesante exemplare din categoria celor militare.

Nu s-a oprit la a le admira şi din 1995 a adunat zeci de modele, din toate colţurile lumii. Mereu prezent în buticurile anticarilor, colecţionarul nu s-a lăsat până nu a obţinut piesa mult dorită.

Binocluri de prin lume adunate, la Centrul Cultural Reduta

Totul a început în 1995, de la un articol de ziar, în care era vorba despre colecţii neobişnuite, iar exponatele erau binocluri. Atunci am luat hotărârea să adun toate binoclurile din Braşov şi de pe unde am mai putut. Am studiat foarte mult, pentru că altfel nu ştiam ce să caut", a spus Marin Crişu, colecţionarul de binocluri, care se află la prima expoziţie personală.

Binocluri de prin lume adunate, la Centrul Cultural Reduta

Mai nou, pasionatul de binocluri a găsit o metodă mult mai eficientă de a intra în posesia „bijuteriilor" de colecţie. Marin Crişu participă frecvent la licitaţii online, nu numai pentru binocluri, ci şi pentru monezi şi decoraţii.

Cel mai mult am dat pe o piesă 200 de euro, dar de cele mai multe ori particip la licitaţii online, unde mi s-a întâmplat şi să supralicitez şi să pierd, dar asta este", a mai spus colecţionarul.

Cel mai vechi exemplar expus la Reduta datează, după presupunerile colecţionarului, din anul 1840 şi este un binoclu de teatru, de tip Galileo, model pentru brevet de perfecţionare, produs în Franţa.

Binocluri de prin lume adunate, la Centrul Cultural Reduta

„Binoclurile pentru spectacole sunt considerate adevărate opere de artă şi sunt confecţionate din argint, aur, platină sau sidef“, declară colecţionarul, care este membru al Societăţii Numismatice Braşov.

Expoziţia de binoculuri poate fi vizitată la Centrul Cultural Reduta, până în data de 31 octombrie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite