„Arta de a-i face pe copii fericiţi”, proiect de terapie prin teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare copil are dreptul la o copilărie fericită, iar copiii bolnavi au aceleaşi vise şi speranţe ca şi cei sănătoşi. Boala le-a luat forţa de a se mişca, de a mânca singuri sau de a merge la şcoală, dar nu le poate lua zâmbetul, dorinţa de joacă şi curiozitatea de a învăţa şi de a se dezvolta.

„Când l-am cunoscut eu, Dani era un adolescent glumeţ, cu mult chef de vorbă şi acţiune. Limitările cauzate de boală (Dani fiind imobilizat în cărucior cu rotile şi fără să-şi poată folosi mâinile) îl împiedicau să se exprime aşa cum dorea şi să comunice cu ceilalţi. Setea enormă de a experimenta lucruri noi a fost astâmpărată prin interpretarea multor roluri în piese teatrale cunoscute sau improvizate. La început, el alegea roluri de autoritate (politist, rege, patron, tată etc). Acum doreşte să aibă şi alte roluri, prin care să se cunoască mai bine pe sine, cât şi pe ceilalţi”, povesteşte George Vlad Stoian, coordonatorul Centrului de zi pentru copii de la HOSPICE Braşov.

Terapia prin teatru sau dramaterapia este o metodă eficientă de îmbunătăţire a calităţii vieţii copiilor cu fibroza chistica, epidermoliza buloasa, tetrapareza spastica, tumori cerebrale sau alte boli incurabile şi cu prognostic limitat de viaţă.

În Braşov, 40 de astfel de copii beneficiari ai serviciilor HOSPICE, cu vârsta între 6-18 ani şi care se află în faze stabile ale bolii, aşteaptă cu nerăbdare aceste ateliere gratuite, care ar urma să înceapă în luna aprilie 2017.

În luna decembrie, îi invităm pe toţi cei care vor să le facă un dar micuţilor să susţină proiectul „Arta de a-i face pe copii fericiţi”! Cu 50 de lei susţineţi un copil să participe la un atelier de terapie prin artă (durata de 3 ore), cu 200 de lei susţineţi participarea unui copil la ateliere timp de 1 lună, iar cu 1.300 de lei susţineţi participarea unui copil la ateliere pe toată perioada proiectului (7 luni)

Atelierele de dramaterapie se vor desfăşura la Centrul de Zi pentru Copii HOSPICE Casa Speranţei din Braşov (copiii fiind transportaţi aici cu un microbuz). Lunar se vor organiza 10 ateliere (70 în total), cu grupuri de câte 6-10 copii. De aducerea zâmbetului pe chipurile lor se va ocupa o echipă inimoasă şi răbdătoare de psihologi şi voluntari, care înţeleg bine nevoile multiple ale acestor copii şi care îi pot sprijini să îşi exprime emoţiile şi să se bucure alături de ceilalţi. La finalul proiectului, publicul larg va putea aplauda copiii in 2 evenimente speciale in Brasov: un spectacol de teatru de papusi (al copiilor de 6-12 ani) si un spectacol de tip teatru-musical-dance (al copiilor de 13-18 ani).

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite