VIDEO/ GALERIE FOTO: Caz şocant la Brăila: Copiii, făcuţi pentru băutură şi ţigări: „Dacă îi luaţi, eu din ce mai trăiesc, că nu mai iau alocaţia?!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protecţia Copilului a aţionat imediat în cazul a trei minori care fuseseră lăsaţi în grija unui unchi cu dizabilităţi de către părinţi. Poveştile de la Deduleşti şi Romanu s-au rescris, în parte, de astă dată în comuna Gropeni. În cazul a trei minori, lăsaţi pe mâna unui handicapat, Protecţia Copilului a reacţionat imediat.

Cei trei copii, care trăiau în condiţii demne de Evul Mediu, în mizerie, foame, întuneric şi sărăcie, în comuna Gropeni au fost preluaţi de Protecţia Copilului. Mama copiilor, Antoaneta Bran, 32 de ani, o femeie cu dizabilităţi, i-a abandonat, zilele trecute, aşa cum a mai făcut-o în repetate rânduri şi a plecat hai-hui la familia ei din satul Valea Cânepii.
În urma sesizărilor făcute de autorităţile locale, a demersurilor întreprinse de viceprimarul comunei Gropeni, Anghel Brăgău, şi asistenta socială din localitate, Sorica Ciochină, care au monitorizat în permanenţă familia, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au luat, aseară, din casa insalubră cei trei copii.

VEZI AICI GALERIA FOTO


După experienţa nefericită a trei copiii care s-au prăpădit weekend-ul trecut, ucişi sau neglijaţi de părinţi, Protecţia Copilului acţionează, din nou, instituţionalizând trei minori.
La sosirea reprezentanţilor Protecţiei Copilului, în bojdeuca din comuna Gropeni, doi copii mai mari au ieşit în întâmpinare. Tatăl îi lăsase singuri în casă, cu fetiţa de numai şapte luni.
„Erau cu frate-miu, de ce spuneţi că i-am lăsat singuri?", s-a răstit Vasile Baicu, 34 de ani, tatăl copiilor, atunci când a ajuns acasă.
Fratele despre care vorbea este însă un bărbat de 32 de ani cu sever handicap fizic şi psihic. În fapt, el nu se ridică din pat, nici măcar nu articulează cuvinte simple. Nu este în stare să-şi poarte singur de grijă, deci nici pomeneală să aibă grija altuia.


Întrebată ce a mâncat, astăzi, fetiţa cea mare, Rodica, ne-a arătat o farfurie care probabil nu fusese spălată niciodată, în care tronau cojile de la nişte turte coapte.

Ţigări din alocaţii


„Când iau alocaţiile la copii şi banii fratelui cu handicap se duc glonţ la magazin de unde vin cu sucuri, cu ţigări, cu cafea. La copii nici vorbă să le ia ceva. Toate hăinuţele copiilor sunt primite de la oamenii din sat.
Şi eu şi alte vecine le dăm câte o farfurie cu mâncare. Dacă vede mă-sa că le dam de-ale gurii varsă pe jos mâncarea în loc să o lase la copii"
, ne-a declarat Smeada Anghel, de 72 de ani, vecină.

image

Tatăl s-a certat cu autorităţile refuzând să dea copiii. În cele din urmă, nu a avut încotro. Jale mare a fost şi când a sosit maşina care l-a luat şi pe Ion Baicu, fratele cu handicap sever, pentru care s-a dispus imediat internarea într-un centru de profil din municipiu.
„Aţi luat copiii, acum îl luaţi şi pe Nelu, eu din ce mai trăiesc dacă nu mai primesc alocaţiile şi pensia de handicapat", s-a plâns Vasile Baicu, care niciodată nu a muncit şi a trăit doar din pensia fratelui.


Un echipaj de poliţie a găsit-o la Valea Cânepii pe Antoaneta Bran, mama copiilor. Ea, împreună cu cei trei copii, au fost duşi la un centru maternal, unde vor fi găzduiţi o perioadă limitată, conform legii.

image


„Deşi au plâns când au plecat de acasă aseară, cei doi copii mai mari, după ce au intrat în centrul maternal au fost spălaţi, hrăniţi s-au uitat la televizor şi erau foarte entuziasmaţi de pătuţurile în care aveau să doarmă. Ei abia acum au luat contact cu secolul XXI", ne-a declarat Simona Cimpoae director adjunct al D.G.A.S.P.C. De reţinut că femeia mai are un băieţel de trei ani care a fost abandonat şi dat unor asistenţi maternali.


Cei trei copii, două fetiţe - una de şapte luni şi una de opt ani - şi un băieţel de cinci ani, care au locuit până aseară într-o mizerie de nedescris vor avea parte de acum şi de îngrijire şi educaţie.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite