Referentul şpăgar care elibera adeverinţe false pentru obţinerea de pensii. Cât cerea pentru 15 ani de vechime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romica Pavel FOTO Facebook/pagina personală
Romica Pavel FOTO Facebook/pagina personală

Femeia acuzată de luare de mită, fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu a fost plasată de judecători în arest la domiciliu. De profesie arhivar la primăria din oraşul Ianca, Brăila, aceasta stabilise tarife pentru a emite adeverinţe false pentru oricine dorea să fenteze statul şi să obţină nemeritat pensie.

Curtea de Apel Galaţi a plasat-o în arest la domiciliu pe Romica Pavel, referent cu atribuţii de funcţionar arhivar în cadrul Primăriei oraşului Ianca, judeţul Brăila, reţinută iniţial de procurorii anticorupţie pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Aceeaşi măsură a fost luată de judecători şi faţă de Virginia Ungureanu (68 de ani), o persoană fizică fără nicio calitate specială, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă în formă continuată şi dare de mită în formă continuată.

Alte trei persoane au fost plasate sub control judiciar pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi dare de mită. Decizia a fost pronunţată la 10 martie. 

”Este o persoană în vârstă, cu probleme cardiace. În timpul arestului i s-a făcut rău şi a fost dusă la Spitalul Judeţean pentru îngrijiri medicale. Instanţa a luat o decizie înţeleaptă ţinând cont de starea de sănătate a acesteia”, a declarat pentru „Adevărul“ avocata Biatrice Martiş, care o reprezintă pe Virginia Ungureanu .

La 2 martie au fost efectuate percheziţii în mai multe locaţii de pe raza judeţelor Buzău, Vrancea şi Brăila, printre care şi la următoarele instituţii publice: Primăria oraşului Ianca, Casele Judeţene de Pensii Buzău şi Vrancea şi Oficiile Poştale Judeţene Brăila şi Vrancea. 

Vechime în muncă inventată din pix

„În cursul anului 2018, inculpata Romica Pavel, în calitatea menţionată mai sus, împreună cu alţi doi inculpaţi, ar fi constituit un grup infracţional organizat la care ar fi aderat ulterior şi alte persoane, grup care şi-ar fi desfăşurat activitatea până în luna februarie 2022“, au stabilit anchetatorii.

”Prin această „asociere” membrii grupului ar fi urmărit obţinerea unor venituri nelegale din eliberarea de adeverinţe false, prin care unor persoane li se atesta în mod nelegal vechimea în muncă la Cooperativa Agricolă de Producţie (C.A.P.) Ianca, judeţul Brăila, astfel încât să poată obţine pensii sociale minime garantate de statul român prin Casa Naţională de Pensii”, spun procurorii anticorupţie.

Zeci de beneficiari ilegali de pensii sociale

În perioada respectivă, Pavel Romica, în calitate de referent cu atribuţii de funcţionar arhivar în cadrul Primăriei oraşului Ianca, ar fi pretins şi a primit, în mod direct sau prin intermediari, de la 71 de persoane suma totală de 213.000 lei, în schimbul completării, semnării şi eliberării adeverinţelor false menţionate mai sus. 

Potrivit anchetatorilor, beneficiarilor de adeverinţe li s-ar fi solicitat suma de 580 lei/anul de vechime atestat, astfel că 15 ani de vechime „costau” 8.700 lei. După ce intermediarii îşi opreau „comisionul” (între 2.700 lei şi 3.000 de lei), lui Pavel Romica îi revenea suma de 3.000 lei (200 lei/anul de vechime).

Ulterior, beneficiarii au depus dosarele de pensionare, care includeau şi adeverinţele false, la Casele Judeţene de Pensii Buzău şi Vrancea, ai căror angajaţi au emis deciziile de pensionare pentru fiecare titular. Procurorii anticorupţie cercetează în acelaşi caz şi alte persoane. 

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Comision din şpagă, o inovaţie în materie de corupţie. Cât ajunge mita pentru angajare la o companie naţională

Şpagă pentru angajare în sistemul medical. Cât „costă” un post de infirmieră la Spitalul Judeţean Galaţi

BrăilaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite