Naşul mafiei din Brăila, Titel Crăcănatu, a murit într-un maxi-taxi. Rivalul său a murit săptămâna trecută

0
Publicat:

Unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi din ţară, Dumitru Oprea, cunoscut sub porecla de „Nașul” sau „Titel Crăcănatu”, care a activat la sfârşitul anilor 1990 şi la începutul anilor 2000, a murit într-un maxi-taxi, în drum spre casă.

Liderul lumii intelope din Brăila a murit FOTO: captură Youtube/Arhivă Adevărul
Liderul lumii intelope din Brăila a murit FOTO: captură Youtube/Arhivă Adevărul

Titel Crăcănatu avea 73 de ani și era mutat de câțiva ani în Constanţa, însă venea des în Brăila.

Potrivit presei locale, Titel Crăcănatu a fost, în anii ’90 și la începutul anilor 2000, „nașul“ lumii interlope brăilene.

În acea vreme cartierele Obor, Hipodrom şi o parte din Chercea, precum şi Piaţa Concordia, erau controlate de Mihai Vincler şi aghiotanţii săi, Lacu Dulce era stăpânit de Stănel Corbu, cartierele Viziru şi Radu Negru erau controlate de banda fraţilor Costică şi Ghiţă Buricea, iar în Ansamblul Buzăului legea o făceau cei din gaşca fraţilor Ciocan. Toţi aceştia ascultau de o singură voce, cea a celebrului Titel Crăcănatu.

Marele său rival era Dumitrel Buricea, liderul interlopilor din zona Brăilița, care a decedat în urmă cu doar câteva zile.

Harta clanurilor interlope din Brăila

Potrivit unui articol din arhiva ziarului Adevărul, de la Revoluţie încoace, Brăila şi-a consolidat an de an „reputaţia” de cel mai interlop oraş din România.

Şeful absolut al interlopilor din Brăila a fost Titel Crăcănatu. Pe numele lui real Dumitru Oprea, a avut un cazier gros şi un istoric ce se întinde inclusiv în vremea comunistă, când controla valutiştii şi prostituatele dintr-o parte importantă din Brăila, pe care o împărţea şi cu alţi mafioţi.

Interlopii au fost primii care au sărit să apere de terorişti Revoluţia de la Brăila (ajuns oraş-martir, cu 42 de oameni care şi-au pierdut viaţa în Decembrie 1989).

În anumite zone din oraş s-au constituit grupări distincte, care fie activează independent (în oscilantă rivalitate cu banda şefului), fie sunt vasale acestuia.

Spre exemplu, în zona cartierelor Brăiliţa-Vidin şi Radu Negru-Viziru-Mogador se află gruparea fraţilor Spiru şi Dumitru Buricea (ajutaţi de verii lor, printre care cel mai cunoscut este Costică). Se implică mai rar în scandaluri, însă este cea mai importantă pe piaţa prostituţiei din Brăila şi, de vreo 15 ani, pe pieţele din Italia, Spania şi Anglia.

În sudul extrem al Brăilei acţionează gruparea lui Radu Bogăţeanu zis „Caţali”, cunoscută drept „gruparea Vărsătura”, după domiciliul şefului. Radu a moştenit şefia grupării de la fratele său, Constantin, care a fost ucis în plină stradă, cu mai multe lovituri de cuţit, în urmă cu mai bine de zece ani. Gruparea s-a aflat în „război” cu cealaltă grupare din sud, cea a fraţilor Buricea, însă s-au împăcat în 2016.

Zona Lacu Dulce este stăpânită de Stănel Corbu (un apropiat al lui Crăcănatu şi bun prieten cu Dasaev, interlopul bănut că a înjunghiat, pe 15 septembrie 2018, doi baschetbalişti americani, la o terasă de oraş). Acest Corbu a rămas în istoria „underground” a urbei după ce, în 2010, a făcut pace între Titel Crăcănatu şi Nicu Ţăranu (alias Nedelcu Iancu, după numele din buletin), care - spuneau ei - planifica o tentivă de asasinat împotriva liderului.  

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite