FOTO Brânza de Gulianca, cel mai gustos brand neoficial al Brăilei, a ajuns vedetă de festival
0Primul brand înregistrat al judeţului Brăila ar putea fi brânza de Gulianca. Vestită pentru gustul său deosebit datorat calităţii florei pe care o pasc oile pe solul sărăturat din zonă, brânza produsă aici are propriul festival. Prima ediţie a Festivalului Brânzei de Gulianca s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică, oferindu-le spectatorilor preparate din brânză şi carne de oaie, dar şi un spectacol maraton de muzică populară.
Festivalul a fost organizat de Primăria comunei Salcia Tudor, de care aparţine satul Gulianca. Sâmbătă dimineaţă, startul oficial al evenimentului a fost dat în sala de festivităţi a Căminului Cultural din Gulianca, unde primarul Florin Moroiu şi reprezentanţii Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală, Direcţiei Agricole Brăila şi Camerei Agricole Brăila le-au vorbit invitaţilor despre importanţa certificării ca Marcă Înregistrată a brânzei de Gulianca, dar şi despre înfiinţarea unei asociaţii a ciobanilor din localitate.
Sărbătoarea propriu-zisă s-a desfăşurat pe islazul satului Gulianca, unde au fost amenajate trei standuri de unde s-a putut cumpărat caş, telemea şi urdă de oaie. Tot aici au fost aduse, într-un staul, câteva mioare din turmele locului din rasa Merinos şi Carabas.. Vizitatorii au putut admira totodată şi câţiva câini ciobăneşti autentici.
Ciobanii care şi-au expus marfa s-au declarat mulţumiţi că s-a organizat acest festival şi că se preconizează înfiinţarea unei asociaţii care să-i ajute să îşi valorifice marfa mai eficient.
„Am 400 de oi, le am din moşi-strămoşi. E o tradiţie din familie. Nu e o afacere foarte bănoasă, dar ne ajută să trăim decent. Am început de la 18 ani, iar acum am 46 de ani şi am preluat stâna de la tata. Sunt de acord cu asociaţia pe care vrea domnul primar s-o înfiinţeze, ne ajută. Eu o să intru în asociaţie alături de câteva rude", ne-a spus Sima Cristinel, unul din oieri.
Pe scena special amenajată pentru festival, mai multe ansambluri de dans popular, din judeţele Brăila, Galaţi, Braşov, Vrancea şi Tulcea, au susţinut programe artistice pe parcursul celor două zile de sărbătoare. Spectatorii s-au putut înfrupta din tradiţionalii mici, dar şi din fripturi din carne de miel şi mămăligă, făcute la ceaun.
„E prima ediţie a Festivalului Brânză de Gulianca. Vrem să-l promovăm, să ajungă un brand. De trei ani încerc să organizez acest eveniment, de când am fost ales primar. Am reuşit de-abia anul acesta, cu greu, dar îşi merită efortul. E ceva binevenit pentru comunitate, pentru oamenii care păstoresc acest pământ. Avem în jur de 20.000 de ovine şi aproximativ 2.300 de hectare de păşune. E păcat să nu profităm de acest produs şi de munca noastră" , ne-a declarat primarul comunei Salcia Tudor, Florin Moroiu.
Citiţi şi
- Sibiu Secretele brânzei de Sibiu. Cum se păstrează preparatul unic în România şi cum o deosebim de falsurile de pe piaţă