Contestaţia fostului baron al Brăilei, Bunea Stancu, după ce a fost revocat din funcţie, ajunge pe masa judecătorilor. Primul termen, stabilit pe 9 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele revocat din funcţie al CJ Brăila   FOTO Florentin Coman
Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele revocat din funcţie al CJ Brăila   FOTO Florentin Coman

Prefectura Brăila l-a revocat în noiembrie 2014 pe Gheorghe Bunea Stancu (PSD) din funcţia de preşedinte a Consiliului Judeţean Brăila, ca urmare a unei sentinţe definitive a ÎCCJ, prin care a fost găsit vinovat într-un dosar de corupţie. Cu toate acestea Bunea Stancu nu s-a împăcat cu ideea şi a contestat Prefucturii. Tribunalul Brăila a stabilit pentru data de 9 februarie primul termen în care se va judeca dosarul Stancu vs Prefectură.

Gheorghe Bunea Stancu, fostul şef al CJ Brăila, fusese trimis în judecată încă din 2012 de Agenţia Naţională de Integritate, care l-a acuzat că a încălcat regimul privind conflictul de interese în materie administrativă. Este vorba despre două contracte de asociere ale CJ-ului cu două cluburi sportive controlate de firma la care Stancu este acţionar majoritar, „Concivia“, prin intermediul pachetului acţionarial deţinut la o altă firmă, „Bursagrirom“.

Verdictul final în acel proces a fost emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe 18 noiembrie 2014, Stancu fiind găsit vinovat. Ca urmare a acestei sentinţa, Prefectul Judeţului Brăila, a emis, pe 26 noiembrie, ordinul prin care Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean, a fost revocat din funcţie.

Stancu a decis să conteste ordinul prefectului, deşi acesta fusese emis în baza unei decizii a Instanţei Supreme. În cazul în care nu s-ar fi făcut această contestaţie, după expirarea perioadei de 10 zile prevăzute de lege, decizia Prefecturii devenea definitivă prin necontestare şi puteau începe procedurile pentru organizarea alegerilor anticipate pentru funcţia de preşedinte al CJ Brăila.

Tribunalul Brăila va judeca la începutul lunii viitoare dosarul în care Gheorghe Bunea Stancu a cerut anularea actului administrativ, emis de Prefectura Brăila. Judecătorii au stabilit primul termen în acest dosar, pe data de 9 februarie, după cum se arată pe site-ul instanţei. Contestaţia lui Stancu împotriva ordinului prefectului a fost înregistrată pe 4 decembrie, la Secţia contencios administrativ şi fiscal.

Înlăturat şi de la şefia PSD Brăila

După ce a fost revocat din funcţia de preşedinte al CJ, Stancu a pierdut şi şefia filialei judeţene a PSD. Pe 27 noiembrie 2014, Comitetul Executiv Naţional al PSD a emis o hotărâre de convocare a Conferinţei extraordinare judeţene pe data de 12 decembrie, având ca scop revocarea din funcţie a lui Stancu şi alegerea unui nou preşedinte. Pe 12 decembrie 2014, în prezenţa vicepremierului Liviu Dragnea, deputatul Mihai Tudose a fost ales, cu unanimitate de voturi, preşedinte al PSD Brăila.


În data de 23 decembrie 2014 s-a rezolvat şi situaţia de la nivelul Consiliului Judeţean Brăila, consilierul judeţean Viorel Mortu fiind ales ca preşedinte interimar al instituţiei. În mod normal, ar fi trebuit să înceapă pregătirile pentru alegeri anticipate la Brăila, ca să fie numit un nou preşedinte, însă acest lucru nu se poate face până când Tribunalul nu va soluţiona contestaţia depusă de Stancu.

Anchetat şi de DNA

Chiar dacă, oficial, şi-a pierdut funcţiile de preşedinte CJ şi PSD abia în noiembrie 2014, Gheorghe Bunea Stancu nu şi-a putut exercita atribuţiile de şef încă din august 2014, după ce a fost arestat la domiciliu ca urmare a unei anchete declanţate împotriva sa de Direcţia Naţională Anticorupţie. Este vorba despre un nou dosar de corupţie, în care Stancu este acuzat că a încredinţat în mod abuziv mai multe contracte de lucrări publice unor firme la care era acţionar indirect. În data de 9 octombrie 2014, magistraţii au înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, iar în prezent dosarul lui Stancu este judecat de Tribunalul Vrancea.

Recomandări pe aceaaşi temă

Unul dintre funcţionarii CJ Brăila, judecat în acelaşi dosar de corupţie cu fostul preşedinte Bunea Stancu, a ajuns la Pshiatrie

CJ Brăila nu are contract cu nicio firmă pentru deszăpezire. Judeţul se află sub cod galben de ninsori

„Rechini” vânaţi degeaba. Baronii Bunea Stancu, Mazăre, Cosma sau vameşii de la Albiţa pot scăpa de controlul judiciar, declarat neconstituţional

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite