Bebeluşii brăileni ies neimunizaţi din maternitate. Dozele de vaccin sunt epuizate, iar Ministerul Sănătăţii întârzie achiziţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauză că Ministerul Sănătăţii a întârziat achiziţia de vaccin anti-hepatic şi anti-TBC, bebeluşii brăileni ies din Maternitatea Brăila neimunizaţi. În momentul de faţă, materinitatea brăileană mai are pe stoc foarte puţine doze de ser contra virusului hepatic B, iar vaccinurile împotriva tuberculozei sunt deja epuizate.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Brăila au anunţat că vaccinul pentru Hepatita virală B şi BCG, împotriva tuberculozei pentru nou-născuţi va fi achiziţionat până la sfârşitul lunii iulie a.c., de către Ministerul Sănătăţii, după care va fi livrat către Direcţia de Sănătate Publică Brăila. "Întârzierea livrării vaccinurilor menţionate se datorează lipsei acestora de pe piaţă, ca urmare a imposibilităţii producătorilor de a livra aceste produse. La data prezentei, Maternitatea Brăila a epuizat stocul de BCG şi este în curs de epuizare a stocului de vaccin împotriva Hepatitei B", a explicat într-un comunicat de presă purtătorul de cuvânt al DSP Brăila, dr. Andreia Gavrilescu.

Medicii dau garanţii că nou-născutii vor fi vaccinaţi imediat ce DSP va primi dozele necesare, fie prin cabinetele medicilor de familie, fie prin Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţa Brăila, fie prin Compartimentul de TBC copii al Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila, în funcţie de situaţie. Deşi unii părinţi sunt dispuşi să scoată bani din buzunar, dozele de vaccin nu pot fi procurate nici din farmacii pentru că nu au de unde să le aducă. În aceste condiţii, bebeluşii rămân să fie imunizaţi când autorităţile centrale vor izbuti să depăşească acest impas.

Vaccinarea anti-hepatită B se recomandă în primele 24 de ore de la naştere şi tratamentul anti-tuberculoză se administrează de regulă în prima săptămână. Ambele fac parte din schema de vaccinare naţională pe care statul român o asigură anual, gratuit, în maternităţi, în cadrul Programului Naţional de Imunizare.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite