Teste gratuite împotriva hepatitei C. Campanie pentru depistarea precoce a unei boli tăcute

0
Publicat:

La Botoșani a început o campanie pentru depistarea precoce a virusului hepatitei B sau C. Zeci de medici de familie s-au înscris în proiect, iar testările vor putea fi făcute, gratuit, în cabinetele acestora.

Medicii de familie pot face testări gratuite FOTO Adevărul
Medicii de familie pot face testări gratuite FOTO Adevărul

În județul Botoșani, miercuri 28 septembrie, a fost dat startul campaniei „Împreună oprim hepatita! Hai la doctor!”. Campania face parte din proiectul Live( Ro)2-Est și are rolul de a depista precoce cazurile de infectare cu Hepatita B sau C. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt Spitalul „Sfântul Spiridon“ Iași, Asociația Aras și UMF Iași. 

Zeci de medici de familie implicați

Acest proiect este finanțat prin fonduri europene și este creat pentru a preveni, depista și trata pacienții cu boli hepatice cronice ca urmare a infectării cu virusurile hepatice B, C și D. Este vorba în special de regiune cu comunități sărace din sud-estul și nord-estul României.

Botoșaniul este, mai ales în mediul rural, un județ cu populație nevoiașă și un sistem sanitar deficitar. Tocmai de aceea acest program este binevenit pentru depistarea cazurilor de infecție cu virusul hepatic B sau C.

În programul inaugurat la Botoșani s-au înscris deja 37 de medici de familie din 28 de comune și orașe. Programul constă în activitatea de testare și informare. Medicii de familie implicați în program pot oferi testare gratuită în cabinetele lor. 

Boli înșelătoare

Hepatitele produse de infectarea cu virusurile hepatice B sau C sunt responsabile pentru 2 din 3 cazuri de deces prin cancer la ficat, la nivel mondial. Situația în zonele mai sărace este ca infecția cu virusul B sau C este greu de depistat, mai ales prin lipsa infrastructurii sanitare.

Chiar dacă se cronicizează heptatita B sau C dă mai târziu simptome. Acestea se caracterizează prin oboseală accentuată, dureri musculare, icter, dureri, alergii, subfebrilitate dar și scădere în greutate. Hepatita C este o boală transmisibilă, prin sânge și poate duce la ciroză hepatică, insuficiență hepatică sau cancer hepatocelular.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite