Şcoliţi pe bani grei la diferite cursuri din ţară sau străinătate, aleşii locali din judeţul Botoşani încă se încurcă în hotărâri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul judetului Botosani, Costica Macalati FOTO Adevarul
Prefectul judetului Botosani, Costica Macalati FOTO Adevarul

Reprezentanţii Prefecturii Botoşani au constatat că nu mai puţin de 60 dintre acestea sunt ilegale sau pur şi simplu prost întocmite. Asta demonstrează faptul că de la un mandat la altul primarii sunt din ce în ce mai slab pregătiţi.

Legislaţia nu face precizări cu privire la nivelul de studii pe care trebui să îl aibă un primar sau un consilier local în funcţie. Ba mai mult decât atât, preşedintele Asociaţiei Comunelor din Botoşani susţine că în funcţia de consilier local sau şef peste Primărie poate să ajungă şi un sătean cu trei clase. Cât despre pregătirea specifică în administraţie nici nu poate fi vorba.

Mulţi consilieri coboară direct de pe tractoare şi intră în sala de şedinţă. Peste 60 de hotărâri votate de consilierii locali ai comunelor din judeţul Botoşani dar şi decizii ale primarilor şi numeroase alte acte administrative sunt ilegale. Şi nu fiindcă cineva şi-ar fi dorit să încalce legea ci pur şi simplu din neştiinţă. 

” Am întors hotărârile şi dispoziţiile ce nu respectau întocmai prevederile legale şi am preferat să explicăm primarilor şi secretarilor aspectele situate în afara legii, pentru ca aceştia să corecteze erorile. Nu a făcut nimeni nimic intenţionat sau cu rea voinţă”, a declarat prefectul Costică Macaleţi.  

Greşelile consilierilor, secretarilor sau chiar primarilor din comunele şi oraşele botoşănene erau cât pe ce să blocheze activităţi din  Primării sau să fie atacate în contencios. Cele mai multe hotărâri ilegale au fost legate de construcţii edilitare sau cofinanţări la proiecte europene. Toate aceste hotărâri au fost deja întoarse către Primării iar aleşii locali au fost nevoiţi să le corecteze urmând instrucţiunile primite de la Prefectură. 

S-au întors la fel cum au plecat

 Adminsitraţiile locale deobicei alocă în buget sume importante pentru şcolirea aleşilor locali. Este vorba de stagii de pregătire si şcolarizare în domeniul administraţiei publice. 

„Aceaste cursuri sunt mai mult decât necesare în administraţie. Având în vedere că şi cei cu trei-patru clase pot să fie consilieri sau primari, pregătirea în administraţie este necesară la nivelul comunelor, în special pentru consilierii locali. Ca să ştie ce votează. S-au organizat astfel de cursuri de pregătire. Au mai fost trimişi şi o serie de consilieri sau secretari ai comunelor. Ele au fost organizate fie la nivelul judeţului, fie la nivel naţional”, a declarat Aurel Ungureanu, preşedintele Asociaţiei Comunelor din Botoşani. 

Numărul acestora se dublează de la un la altul. Dacă în anul 2012, erau în jur de 23 de hotărâri ilegale, în acest an numărul acestora s-a dublat. Şi au trecut doar şase luni.

Cititi si: 

FOTO Cu mâini de fier în mănuşi de dantelă conduce, de 17 ani, frâiele comunei George Enescu

SERIAL ADEVĂRUL Interviu cu deputatul condamnat penal, bacalaureat la 40 de ani: „E rău să fii prost, dar să înveţi nu e ruşine“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite