Primul robot umanoid din România, construit de nişte puşti din Botoşani. Adam 1 este revelaţia anului în domeniul roboticii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adam 1
Adam 1

Realizare tehnică uluitoare făcută de nişte elevi de liceu din Botoşani. Aceştia împreună cu un student tot din Botoşani au realizat primul robot umanoid din România. Practic, acesta poate să-şi mişte capul şi mâinile, independent prin intermediul unor circuite. Modelul urmează să fie perfecţionat.

Puştii care activează la cercul de robotică de la Palatul Copiilor din Botoşani au impresionat lumea tehnică atât în România, cât şi în Europa şi chiar peste Ocean. „Robo Hand”, mâna bionică, creată în urmă cu doi ani de un elev botoşănean, Constantin Voiniciuc, a uimit juriul de la concursul de tehnică şi robotică de la Romexpo. 

Printre membrii juriului se aflau şi membrii ai NASA şi au promovat pe elevul botoşănean la un concurs de tehnică şi de robotică chiar în Statele Unite, prestigiosul Intel Iseff. 

A fost singurul român care a ajuns vreodată la această competiţie. După doi ani, copiii de cercul de robotică, conduşi de profesorul Grigore Luisian, revoluţionează din nou lumea tehnică din România. 

Primul robot umanoid din România

Un grup de cinci elevi de la Palatul Copiilor din Botoşani şi doi studenţi de la Universitatea Europei de Sud-Est „Lumina“ din Bucureşti au realizat primul robot umanoid din România. Se numeşte Adam 1 şi este desprins parcă din filmele Science Fiction. Are formă umană, ochi, gură, nas şi urechi. Îşi mişcă braţele şi capul. În fapt, proiectul Adam 1 se opreşte la nivelul bustului. 

„Este un proiect realizat de elevii noştrii de la Palatul Copiilor în colaborare cu cei din mediul universitar. Este un proiect îndrăzneţ, unic dar deocamdată nu pot fi furnizate alte detalii, pentru că modelul se perfecţioneză”, spune Grigore Luisian, profesorul de robotică din Botoşani.

cyborg

O parte a echipei care l-a realizat pe Adam 1 FOTO botosaninews

Ne este dezvăluit faptul că echipa doreşte să ajungă  să perfecţioneze modelul până la ajunge să construiască un om cibernetic, care să copieze cu fidelitate mişcările umane şi chiar să fie folosit la diferite operaţiuni tipic umane. În următoarea etapă, Adam 1 îşi va putea mişca gura şi ochii. Echipa care a realizat robotul, formată din Mihnea Horbuli, Constantin Voiniciuc, Alexandru Bejinaru, Şerban Botez, Andrei Vişan şi Ingrid Mărcoianu, precizează că Adam 1 este doar un prototip şi o primă etapă într-un proces de realizare a omului cibernetic.

Coordonatorii ştiinţifici ai proiectului sunt de fapt profesorii tinerilor, adică Grigore Luisian, profesorul de fizică şi de robotică de la Botoşani, conferenţiar doctor inginer Lucian Grigore şi doctor lector Alexandru Cioacă de la Universitatea „Lumina”. Parteneriatul dintre cele două echipe a fost intermediat şi de Constantin Voiniciu astăzi student bursier al Universităţii „Lumina”, dar fost elev al profesorului Luisian la cercul de robotică din Botoşani, cel care a impresionat pe specialiştii de la NASA cu braţul bionic.

Adam 1 câştigă primul premiu

Cu Adam 1, echipa s-a prezentat şi la un concurs tehnic naţional. Este vorba de  Concursul de Ştiinţă şi Tehnică „Florin Vasilescu” organizat în luna mai la Călăraşi. Robotul Adam 1 a impresionat juriul care a acordat echipei formată din elevi şi studenţi, premiul I. După perfecţionarea modelului, echipa care l-a creat pe Adam 1 vrea să abordeze concursurile universitare şi internaţionale de tehnică. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

VIDEO Dronă controlată prin Bluetooth,  flăcări care dansează pe muzică, printre noutăţile de la concursul de robotică din cadrul Universităţii Valahia

VIDEO Românii care au revoluţionat cercetarea medicală mondială cu un dispozitiv care i-a fermecat pe americani

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite