FOTOGALERIE Drama unui copil de stranieri plimbat între şcolile din Italia şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Seftel a repetat două clase
George Seftel a repetat două clase

 George Seftel (13 ani) şi-a întrerupt cursurile începute la Botoşani şi şi-a urmat familia în Italia. Nici bine nu a reuşit să se adapteze sistemului de învăţământ din peninsulă că a trebuit să se întoarcă în ţară pentru că părinţii nu şi-au mai găsit de lucru în Italia. 

„ Sunt bulversat", începe George să îşi depene povestea visului italian care trebuia să îi scape de sărăcie şi să le asigure, lui şi familiei, unui trai mai bun aidoma celui din filmele văzute la televizor. Nu terminase clasa a IV a când părinţii săi au decis ca el şi surioara sa, încă la grădiniţă, să îi urmeze în Italia. Se întâmpla în primăvara anului 2007 când şi-a luat rămas bun de la colegii şi învăţătoarea sa de la Şcoala nr. 10 din Botoşani, şi-a strâns bagajele şi a plecat cu autocarul spre o viaţă nouă.

  

Foto arhivă George Seftel se bucură de sprijinul colegilor George Seftel a repetat două clase

Click aici pentru fotogalerie  

A înţeles repede că aceasta este singura şansă ca părinţii săi să le ofere o viaţă mai bună.Auzise câte ceva despre Italia şi era chiar bucuros să pornească în marea aventură mai ales că aflase că italienii seamnă mult cu românii, ba chiar cele două limbi sunt surori. George şi familia sa s-au stabilit în regiunea Calabria din sudul Italiei, într-un orăşel numit Paula.

Bucurie mai mare nu a avut băiatul când noii săi colegi l-au primit cu braţele deschise iar profesorii l-au ajutat să se integreze. „ În două luni am învăţat să vorbesc şi să scriu în italiană. Nu mi-a fost uşor pentru că sistemul lor de educaţie este cu mult diferit de al nostru. Ei fac în clasa a patra materie de clasa a V a şi a VI a şi au profesri pentru fiecare materie, nu doar un învăţător", povesteşte George care susţine că a reuşit în cele din urmă să se ridice la nivelul colegilor italieni.

Problemele au apărut în scurt timp când băiatul a fost marginalizat de copii pentru că este român. „ În Italia au început problemele cu românii şi m-au dat la o parte pe motiv că românii sunt ţigani", mărturiseşte George care a muncit pe brânci să demonstreze că este un elev eminent. George a luptat să se adapteze şi chiar să facă performanţă. „ Am învăţat italiana în două luni şi era printre cei mai buni din clasă. La început îmi era greu să înţeleg ce se preda la ore pentru că trebuia să traduc în minte rapid in română în italiană. Cu timpul m-am învăţat dar nu mi-a fost uşor", a spus băiatul care după trei ani de studiu în şcolile italiene a fost nevoit să o ia de la capăt în România. Criza economică din Italia a făcut ca părinţii săi să nu- şi mai găsească de muncă şi să se întoarcă acasă cu toţii.

George a revenit la Şcoala nr. 10, dar nu în clasa a VII a cum ar fi trebuit ci în clasa a VI a pentru că trebuia să înveţe istoria, geografia şi gramatica limbii române. „ Pe ale Italiei le ştiu dumnezeieşte. Acum învăţ despre ţara mea", a spus George care munceşte pe brânci să recupereze materia pierdută şi să fie în rând cu noii săi colegi. „ La început scria greu pentru că nu se putea concentra la dictare. El traducea din română în italiană cred în minte ca să poată înţelege. Acum se descurcă foarte bine şi este printre cei mai buni din clasă", a spus Georgeta Agheniţei, profesorul matematică. Şcoala nr. 10 Botoşani.

Numai anul şcolar trecut 180 de copii din Botoşani au renunţat la studii şi au plecat cu părinţii în străinătate. Din cauza crizei economice, peste 100 dintre ei au fost trimişi acasă în ultima perioadă. Puţini sunt cei care au reuşit să îşi echivaleze studiile făcute în străinătate. Cei mai mulţi sunt neviţi să repete cel puţin o clasă şi să se adapteze din mers sistemului educaţional de România.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite