Comuna unde sătenii primesc bani de la stat dacă fac copii. Tot acolo sunt şi cele mai mici impozite din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna Cristeşti FOTO Ionuţ Tăbultoc/Primăria Cristeşti
Comuna Cristeşti FOTO Ionuţ Tăbultoc/Primăria Cristeşti

Într-o comună din judeţul Botoşani, sătenii primesc bani de la Primărie dacă fac copii. Este vorba despre un stimulent pe care autorităţile locale îl plătesc pentru a creşte natalitatea în comună.

Cristeştiul este o comună situată la aproximativ 17 kilometri de municipiul Botoşani. Ca majoritatea comunelor din nordul Moldovei, Cristeştiul se confruntă cu sărăcia şi scăderea puternică a natalităţii. 

Multe familii tinere au plecat în străinătate, acasă rămânând mai mult bătrânii. Pentru a salva comuna de la depopulare, autorităţile locale s-au gândit la o serie de măsuri. În primul rând dau un stimulent în bani tuturor familiilor care fac copii. 

Pe scurt, la fiecare naştere, fiecare familie primeşte câte 500 de lei. Hotărârea a fost luată prin Consiliul Local, luna aceasta, iar plata se face de la bugetul local. 

„Şi la noi, ca în toată România, natalitatea este în scădere. Şi încercăm să venim în ajutorul nostru, ca să mai creştem un pic populaţia. Pentru fiecare copil nou-născut care are măcar un părinte cu domiciliul în Cristeşti, primeşte un stimulent de 500 de lei. Nu este un stimulent extraordinar de mare dar noi nu avem un buget comparabil cu al marilor oraşe, să zicem. Cu aceştia 500 de lei măcar poate să iasă din Maternitate, cu un scutec, cu o crişmă, o pelincă”, spune Lucian Borfotină, primarul din Cristeşti.

În plus, autorităţile locale se gândesc ca pe viitor să mărească acest stimulent la 1.500 de lei. „Vreau să ajung  la 1500 de lei, adică măcar 300 de euro. Deocamdată atât putem”, adaugă edilul.

„Aşa îţi mai vine să te gândeşti, la măritiş, la copii”

Totodată, autorităţile locale au redus la minim taxele şi impozitele locale, tocmai pentru a determina populaţia să rămână acasă dar şi să atragă oameni de la oraş, să-şi facă case în comună. În paralel, s-a investit masiv în infrastructură şi utilităţi, cu speranţa că Cristeştiul va deveni zonă rezidenţială. 

„Avem şi cele mai mici taxe, nu doar din judeţ ci şi din ţară. De când am investit cu fonduri europene, însemnând asfalt, extindere de apă, renovări de şcoli a crescut numărul de persoane care vin să-şi facă o căsuţă la noi”, spune edilul din Cristeşti. Când au auzit de stimulent localnicii par şi ei convinşi. „La ce sărăcie este, aşa îţi mai vine să te gândeşti, la măritiş, la copii. Poate mai stau şi ei acasă, că-i greu printre străini”, spune o localnică. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Guvernul sârb a adoptat legea privind plata a 2.500 de euro pentru primul copil

Firea: „România este una dintre ţările din UE cu o rată mare de naşteri în rândul adolescentelor, statul a eşuat”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite